Украйна съди Саакашвили за опит да влезе незаконно в страната

1421
Украйна съди Саакашвили за опит да влезе незаконно в страната
Снимка: Getty Images/Guliver

В Украйна беше заведено наказателно дело срещу бившия губернатор на Одеска област и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили за незаконно проникване в страната, предаде БГНЕС. За извършването на това престъпление украинското законодателство предвижда лишаване от свобода до 5 години и конфискация на тренспортните или други средства за извършване на престъплението.

По-рано привърженици на бившия грузински президент и губернатор на украинската Одеска област Михаил Саакашвили пробиха отцеплението на силите за сигурност на граничния пункт Шегини на границата с Полша и Саакашвили влезе на територията на Украина. Сред привържениците на бившия губернатор бяха и депутати в парламента на Украйна (Върховната рада). По време на инцидента са пострадали "12 бойци от Националната полиция на Украйна и петима гранични служители са получили телесни повреди", съобщиха властите.

Украинският враг номер 1 Михаил Саакашвили тръгва срещу Киев

Украинският обществен враг Номер едно, Михаил Саакашвили, който е бивш президент на Грузия и бивш губернатор на украинската област Одес...

Саакашвили бе заявил, че няма да се опитва да се върне в Украйна нелегално. "Не винаги пътувам комфортно, но пътуване в багажник не е сред любимите ми начини за пътуване", каза във Варшава в неделя (10 септември) при срещата си с журналисти политикът. "Проучвам официалната процедура и законодателната основа, за да отида в съда и да се защитя", отбеляза тогава Саакашвили. "Засега не се готвя за границата (украинската) и ще отида там (в Украйна), когато съм готов". "Властта не може да пренебрегне мнението на милиони украинци", добави той като изрази увереност, че те са на негова страна.

По това време службите за сигурност на Украйна и граничните служби обявиха план за задържането му заради предположенията, че Саакашвили може да опита са се върне на украинска територия.

На 26 юли на сайта на Миграционната служба на Украйна бе публикувана информация за лишаването на Саакашвили от украинско гражданство с указ на президента Петро Порошенко. Документът не е публикуван изцяло. Според президентската администрация това е "конфиденциална информация". Според юристи заради липсата на публикация на указа Саакашвили не може да обжалва лишаването си от гражданство.

В неделя вечерта Саакашвили пристигна във Лвов, където се срещна с представители на своята партия за определяне на бъдещите действия.

От САЩ грузинецът Саакашвили се зарече да смени властта в Украйна

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили се обяви за смяна на властта в Украйна, но няма намерение да се кандидатира за президентс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com