Унгария и Полша: Глобите за изнудване звучат като първоаприлска шега

3016
Унгария и Полша: Глобите за изнудване звучат като първоаприлска шега
Снимка: Getty Images

Унгария определи като „изнудване” плануваните от ЕК глоби за страните, които откажат да приемат мигранти на квотен принцип.

Изпълнителният орган на ЕС предложи санкция от 250 000 евро за всеки отказан бежанец.

„Това е изнудване. Това е неприемливо и неевропейско предложение от страна на комисията”, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто след среща на Вишеградската група (Унгария, Чехия, Словакия, Полша) в Прага.

Унгарското правителство вече обяви плановете си до края на годината да свика референдум с въпроса „Искате ли ЕС да наложи задължително приемане на хора без унгарско гражданство в Унгария без съгласието на унгарския парламент”.

Наред с това Будапеща атестира пред Европейския съд предишното задължително квотно разпределение на 160 000 души, намиращи се в Гърция и Италия, което така или иначе не се реализира.

Европейската комисия включи предложението за глоби в подкрепата си за въвеждане на безвизов режим за пътуващи турски граждани.

Така ЕК се придържа към споразумението ЕС-Турция за ограничаване на мигрантския поток. Южната ни съседка се съгласи да приеме обратно нелегалните мигранти, които се опитват да влязат в Европа през гръцките острови в Егейско море. В замяна на принципа „един-за-един” страните от ЕС се съгласиха да приемат директно от Турция регистрирани сирийски бежанци на квотен принцип.

Полша последва Унгария и също изрази недоволството си от предложението на Европейската комисия.

„Все още се чудя дали това предложение е сериозно, тъй като звучи сякаш е идея, обявена на първи април“, заяви полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски.

Страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия) са твърдо против въвеждане на квотна система за прием на мигранти в страните от ЕС. Брюксел в същото време се опитва да осъществи своя план всяка страна от съюза да приеме определен брой мигранти. Новото предложение на съюза е на всяка държава, която откаже да участва, да бъде наложена глоба от по 250 000 евро за отказан бежанец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа