Унгарският участък от "Набуко" получи последното екологично разрешително

4522
Унгарският участък от "Набуко" получи последното екологично разрешително

Унгарският участък от газопровода "Набуко", който преминава през 384 км унгарска територия, наскоро получи последното необходимото екологично разрешително, съобщиха от "Набуко".

Унгария сега е първата държава от "Набуко", която успешно завърши процеса на издаване на разрешителни. Райнхард Мичек, управляващ директор на Nabucco Gas Pipeline International GmbH, коментира, че предоставянето на това разрешително е значителна крачка напред за Унгария и е показателно за напредналия етап на развитие на "Набуко-Запад".

"Въз основа на междуправителственото споразумение, сътрудничеството с унгарските власти беше образцово. Ние се ангажираме да следваме най-добрите практики в съответствие с националните и международните наредби", добави Райнхард Мичек.

Габор Берши, управляващ директор на "Набуко Унгария", каза, че следващите стъпки в Унгария сега са да се финализира цялостното инженерингово проектиране и дизайн за "Набуко-Запад" и да се продължи с процеса на получаване на необходимите разрешителни за строеж. "Ние очакваме да продължим сътрудничеството си с унгарските власти при по-нататъшното развитие на проекта", продължи Габор Берши.

Начинът на придобиване на екологично разрешително в Унгария е двуетапен процес, който "Набуко" започна през първото тримесечие на 2010 г. с подаване на документация за Предварителна оценка на въздействието върху околната среда (ПОВОС) в четири инспектората за опазване на околната среда, природата и водите (IENWs). След положително решение от четирите инспектората за опазване на околната среда, природата и водите, през септември 2010 г. втората част на този процес започна с представянето на подробни ОВОС проучвания на същите органи.

Инспекторатът за опазване на околната среда, природата и водите за средната част на река Дунав издаде екологично разрешително за реализацията на проекта за газопровода "Набуко" с решение от 17 май 2011 г. Северният транс-дунавски инспекторат за опазване на околната среда, природата и водите издаде екологично разрешително за реализацията на проекта за газопровода "Набуко" с решение от 23 юни 2011 г.

Регионалният инспекторат за опазване на околната среда, природата и водите за долната част на река Тиса издаде екологично разрешително за реализацията на проекта за газопровода "Набуко", като взе предвид участъка между Тас и държавната граница с решение от 5 септември 2011 г. Транс-дунавският инспекторат за опазване на околната среда, природата и водите за средната част на река Дунав издаде екологично разрешително за реализацията на проекта за газопровода "Набуко", като взе предвид участъка, пресичащ площта под негово пълномощие, с решение от 15 юни 2011 г.

Газопроводът "Набуко" ще транспортира газ от района на турско-българската граница през България, Румъния, Унгария и Австрия, до централния европейски разпределителен център на газ в Баумгартен. Унгарският участък от маршрута е дълъг 384 км.

Редактор: Георги Иванов

Унгарската МОЛ иска да продаде участието си в "Набуко"

Унгарската петролна компания МОЛ, която във вторник вече намекна за несигурността около проекта за газопровод "Набуко", иска да прода...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа