Юнкер: Ако някой е пресякъл Средиземно море в гумена лодка, ограда няма да го спре

4466
Юнкер: Ако някой е пресякъл Средиземно море в гумена лодка, ограда няма да го спре
Снимка: Getty Images/Guliver

Призовавам всички държави членки да си дадат сметка за ситуацията и да проявят солидарност. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на семинара "Бюджетът на ЕС – фокусиран върху постигането на резултати" в Брюксел, предаде "Фокус".

„Както казах наскоро в изявлението си за състоянието на ЕС, ние с политически средства се обръщаме към големите предизвикателства на днешния ден. Да бъдеш политик означава да бъдеш лидер, да вземаш решения. Политиката в условията на демокрация е свързана с отговорността. Ние сме отговорни пред парламента, пред Съвета на държавите членки, пред народите на ЕС, които очакват работни места, растеж и решение на бежанската криза. Това утвърждава водещата роля на бюджета в сърцевината на нашата дейност”, заяви Юнкер.

ЕК не предлага промяна за изчисляване на квотите за бежанци, има възможност за изключване

Европейската комисия (EK) разпространи списък от 8 законодателни инициативи за справяне с миграцията. Повечето от тях засягат управлени...

Той похвали заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева за това, че се грижи всички служби да спазват едни и същи финансови правила и непрекъснато набляга на това какво може да се направи с бюджета.

"Трябва да се възползваме от него за решение на бежанската криза. Нямаме достатъчно Европа в европейския бюджет. Бежанците спят под дъжда. Историята ще ни търси сметка, ако не успеем да намерим хуманно и цивилизовано решение на бежанската криза. Да затвориш границата си не е решение. Ако някой е оцелял от бомбите и войната, ако е пресякъл Средиземно море в гумена лодка, една ограда няма да го спре”, подчерта Жан Клод Юнкер. Той призова всички държави членки да си дадат сметка за ситуацията и да проявят солидарност. „Да проявят солидарност за онези, които са избягали от домовете си, за да търсят подкрепа”, добави Юнкер.

„Държавите членки най-сетне приеха да преместят 40 хил. души. По настоящем в съседство заседава Съветът на министрите, за да обсъди предложението ни за още 120 хил. души. Съветът обсъжда и други наши задължения. Ще се нуждаем от повече финансово обезпечаване за Фронтекс и др.”, посочи председателят На ЕК. Той каза още, че ЕС тепърва ще влага инвестиционни средства в онези части, подложени на значителен натиск.

„Ако от гражданите на Ливан 25 % са бежанци, 600 хил. са в Йордания, говорим за 20 хил. Смешно е да се пазарим, имайки предвид колко мащабен е проблемът, допълни Юнкер.

Юнкер призова страните членки да се съгласят за разпределението на 160 000 бежанци

Призовавам страните членки да приемат предложението на Европейската комисия (ЕК) за релокация на 160 000 бежанци. Това заяви председате...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа