В Русия ще има Държавен съвет, Путин подписа закон за създаването му

1969
В Русия ще има Държавен съвет, Путин подписа закон за създаването му
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за създаването на Държавен съвет. Документът е внесен от държавния глава в общия пакет проекти по реализацията на приетите поправки в конституцията, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Съгласно закона Държавният съвет ще бъде оглавяван от президента. В състава му влизат министър-председателят, председателите на Съвета на федерацията и на Държавната дума, ръководителят на президентската администрация и ръководителите на регионите. По решение на държавния глава в него могат да бъдат включени членове на парламентарно представени политически партии, представители на местното самоуправление и други лица.

Меркел и Путин обсъдиха ситуацията с коронавируса

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин проведоха днес телефонен разговор. Двамата лидери са обсъдили руск...

Държавният съвет ще участва в разработването на задачи в областта на вътрешната и външната политика, при обсъждането на параметрите на бюджета и кадровата политика на Русия.

В решенията си съветът може да дава предложения за промени в законодателството, но няма да има право на законодателна инициатива.

В закона за Държавния съвет за първи път се появява тълкуване на понятието единна система на публичната власт. Тя включва федералните органи на държавната власт, органите на държавната власт на субектите в Русия, други държавни институции, органите на местно самоуправление в тяхната съвкупност, чиято дейност е насочена към спазването и защитата на правата на човека и основните свободи на гражданите и създаване на условия за социално-икономическо развитие на страната.

И още промени

Путин подписа всъщност пакет от закони, установяващи върховенството на Конституцията на Руската федерация пред международните споразумения и решения на междуправителствени органи на територията на Русия. Документите бяха публикувани във вторник на официалния портал за правна информация.

Путин нареди масова ваксинация срещу Covid-19 в Русия от следващата седмица

Президентът Владимир Путин нареди на руските власти да започнат масови доброволни ваксинации срещу Covid-19 от следващата седмица, като...

Правят се изменения в редица кодекси на Руската федерация, включително гражданския, гражданско процесуалния, наказателния и Административнопроцесуалния кодекс, както и 115 руски закони. 

Както отбеляза по-рано ръководителят на Комисията по конституционно законодателство и държавното строителство на Съвета на федерацията Андрей Клишас, актовете предвиждат, че изпълнението на решения на междудържавни органи, приети въз основа на международни договори, както и прилагането на правилата на такива договори в тълкуване, което противоречи на конституцията на Руската федерация, не е разрешено.

В същото време законът „За международните договори на Руската федерация“ предписва правомощията на Конституционния съд на Руската федерация да дава становище относно възможността за изпълнение на решения на междудържавни органи, които противоречат на Основния закон, както и решения на чужди, международни съдилища, включително арбитражни съдилища, ако те противоречат на основите на публичния закон и ред на Руската федерация.

Клишас отделно подчерта, че Русия последователно изпълнява ратифицираните международни договори и се застъпва за спазването на международното право. Но в случаите, когато в резултат на тълкуването на нормите на международното право се дава ново значение, което се различава от това, прието по време на ратифицирането на международен договор, и такова тълкуване води до противоречие с Конституцията на Руската федерация, прилагането на такива решения в руската правна система се извършва в съответствие с руското законодателство, обяснява ръководителят на комитета на Съвета на федерацията, отбелязва още агенция "Фокус".

По неговите думи практиката на отказ за безусловно изпълнение на решения на междудържавни органи е от значение и за чуждестранния правен ред. Обръщането на държавите към подобни инструменти за предварителен контрол е необходим начин за защита на собствената им национална конституционна идентичност, отбеляза Клишас.

Русия забранява на хора с чуждо гражданство да стават военни и държавни служители

Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроект, разширяващ правилото за забрана на чуждото гражданство за военно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа