В сила е забраната на ЕС да се купуват руски въглища

1745
В сила е забраната на ЕС да се купуват руски въглища
Снимка: Getty Images/Guliver

Обединеното кралство и ЕС спират вноса на руски въглища от днес, 10 август, съгласно санкциите, наложени във връзка с войната в Украйна.

Великобритания трябваше да предприеме доста сериозни мерки, тъй като страната е силно зависима от доставките на руски въглища. Според статистическите данни за 2021 г. 48% от въглищата в страната са били внесени, като общият им обем е бил 4,6 милиона тона. От тях 43% са руски въглища, пише БГНЕС.

В Европа се задава нова криза, особено болезнена за Германия и Полша

Газовата криза в Европа вече е добре позната на всички, но назрява и нов недостиг на друг ключов ресурс. Докато континента се изправя п...

Освен това Русия е сред най-големите доставчици на въглища за Европейския съюз. По данни на Министерството на енергетиката на Руската федерация през 2021 г. Русия е доставила 48,7 млн. тона въглища на страните от ЕС или 21,8% от общия износ на суровини. През 2020 г. този дял е 22%.

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Ерик Мамер заяви на брифинг на 5 август, че Брюксел очаква всички страни от ЕС да спазват забраната за внос на въглища от Русия въпреки енергийната криза. Той припомни, че ембаргото върху руските въглища е част от петия пакет от санкции, приет през април, а на 10 август приключи преходният период, през който беше разрешено закупуването на руски въглища, и Европейската комисия е уверена, че всички държави от ЕС ще спазват това ограничение.

Европейската комисия вече призова страните от ЕС да се подготвят превантивно за пълно спиране на руския газ и представи план за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15 % за всички държави в общността за периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. При тези обстоятелства въпросите за несъвместимостта на използването на въглища с целите на зелената политика на ЕС бяха отхвърлени и сега страните от ЕС могат по изключение да използват всякакви горива, включително въглища, за да поддържат енергийния си микс, докато санкциите срещу Русия остават в сила.

"В световен мащаб както Европа ще намери с какво да замени нашите въглища, така и Русия ще намери къде да ги доставя", уверен е анализаторът на Finam Алексей Калачев.

Германия обяви кога спира да купува руски петрол и въглища

Германия напълно ще спре да купува руски въглища на 1 август тази година, а руски петрол - на 31 декември 2022. С това Берлин ще отбеле...

Експертите и правителствените служители, запитани от ТАСС, твърдят, че Русия е имала време да се подготви за решението на ЕС. Руските износители, дори и да дават значителни отстъпки на новите купувачи, използват увеличението на цените на въглищата и реализират значителни печалби, тръби руската държавна информационна медия, за която отдавна има предупреждение, че просто повтаря това, което Кремъл иска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа