X
 
 

Вече има настроения за искане на компенсации от Великобритания заради Brexit

1556 2
Вече има настроения за искане на компенсации от Великобритания заради Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver
Петнадесет държави, включително САЩ, Индия и Нова Зеландия, изразиха загриженост от забавянето на Brexit на срещата на Световната търговска организация (СТО) в Женева, предаде БГНЕС.

Австралийски представители заявиха, че техните износители на говеждо и агнешко месо вече са били пряко ощетени след няколкото отлагания на Brexit. А Бразилия заяви, че аспектът на Brexit по отношение на ирландската граница и тя да е де факто в Ирландско море - предложение на британския премиер Борис Джонсън, може да наруши правилата на СТО.

Великобритания отива на съд заради отказа да предложи еврокомисар

Европейския съюз (ЕС) започва съдебно дело срещу Лондон заради отказа да назначи кандидат за еврокомисар, въпреки отлагането на Berxit,...

Основният проблем за петнадесетте държави е система, която им позволява по-лесен достъп до големия пазар на ЕС за ограничени количества от някои от техните стоки, предимно селскостопанска продукция. Това е система, известна като "митнически квоти".

Членовете на Световната търговска организация обикновено прилагат мита - данъци върху вноса - за много от стоките, които купуват от чужбина. За някои продукти те поеха ангажимент да позволят да бъдат внесени определени количества с по-ниски от обичайните мита. В някои случаи митата са нулеви. За австралийските фермери е по-изгодно например да продават говеждо месо в Европа. Brexit усложнява това, тъй като настоящите квоти са за целия ЕС, включително Великобритания.

След Brexit Обединеното кралство и ЕС трябва да решат как да ги разделят. Някои страни се опасяват, че това би могло да доведе до по-малко благоприятен достъп, отколкото в момента имат до големия и богат европейски пазар.

СТО предупреди, че търговските войни застрашават жизнения стандарт и работните места

Великобритания без еврокомисар засега

Преди изборите във Великобритания на 12 декември, правителството на Острова няма да номинира еврокомисар за бъдещата Европейска комисия...

Австралия заяви, че Обединеното кралство и ЕС са предложили различни начини за разпределяне на квотите, които биха допринесли за по-малък достъп, отколкото австралийските износители имат в момента. Друга тревога е, че Великобритания и ЕС могат сами да използват част или дори цялата квота на другата страна. САЩ твърдят, че това може сериозно да удари продажбите на свинско месо и вино.

Някои държави изискват обезщетение от Обединеното кралство и ЕС. В СТО това обикновено би означавало намаляване на митата за други стоки.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители