"Векът на Турция" - новата визия на Ердоган

2819
"Векът на Турция" - новата визия на Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи миналата седмица визията си "Векът на Турция", съдържаща програмата на неговата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за втория век на републиката. Проектът бе представен на 28 октомври - ден преди националния празник на Турция на 29 октомври, когато се честваха 99 години от основаването на републиката.

Президентът Ердоган отправи общ призив към хората, включително към тези, които са поддръжници на опозицията, да се обединят, за да "изградят всички заедно визията "Векът на Турция" от 2023 г. - годината, в която Република Турция ще отбележи своята 100-годишнина. Ердоган обеща да превърне Турция в една от 10-те най-силни държави в света. Той изтъкна растежа на икономиката на страната, постигнат от неговата партия през последните две десетилетия, и обеща още по-голям напредък в областта на политиката, икономиката, технологиите, отбраната и дипломацията.

Ердоган очерта визията "Векът на Турция" като ключов документ в предизборния манифест на партията си. През юни 2023 г. в страната се планира да се състоят президентски и парламентарни избори. Проектът бе прочетен и подробно представен от Ердоган на събитие с участието на над 30 хиляди души, организирано в спортната зала "Арена" в Анкара. На събитието присъстваха хиляди привърженици на ПСР, членове на кабинета, депутати, журналисти, както и представители на дипломатически мисии, други политически партии, артисти и дори представители на алевиите. 

Турският лидер, който обяви, че векът на Турция е "векът на мира, доверието и устойчивостта", заяви, че Турция ще се стреми към мир в региона и в света не само като се фокусира върху националните интереси, но и върху международните интереси.

По време на управлението си президентът Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) изтъкваха няколко символични години като 2023, 2053 и 2071 г. През 2053 г. се навършват 600 години от превземането на Константинопол, днешен Истанбул, от османците. През 2071 г. се навършват хиляда години от стъпването на селджукските турци на анадолска земя и победата им срещу византийците.

Какво ще включва новата визия: 

Подготовка за нова конституция

Ердоган окачестви приемането на нова конституция на страната като един от най-важните приоритети на властите.

"Опитваме се да спасим страната си от срама на конституцията от преврата и да имаме една напълно нова, гражданска, демократична конституция. Решени сме да внесем проекта за нова конституция на Турция в парламента и да го приемем възможно най-скоро. Конституция, която да отговаря на интересите и волята на народа. Това е един от приоритетите на Турция през новия век", заяви в своето изявление Ердоган.

Actualno.com припомняме, че сегашната конституция е от 1982 г., изготвена след преврата през 1980 г. От 1982 г. насам обаче конституцията е променяна 19 пъти. При управлението на ПСР бяха проведени три референдума за конституционни изменения през 2007, 2010 и 2017 г., които проправиха пътя за днешния президентски режим.

Реформа, свързана с носенето на ислямски забрадки

Ердоган заяви, че управляващата ПСР ще внесе в парламента конституционна поправка относно правото на носене на забрадка. ПСР предложи наскоро реформата, с която правото на жените да носят ислямски забрадки да бъде утвърдено на конституционно ниво.

Всъщност управляващата партия отмени забраната за носене на забрадки за студентките в университетите още през 2010 г., а за държавните служители през 2013 г.

"Подготвили сме предложение за конституционна поправка, която да гарантира правата на образование и заетост на всички наши момичета и сестри, които носят и не носят забрадки, както и да защити семейната ни институция от заплахата на извратени движения", заяви Ердоган на 28 октомври. 

Броени дни по-късно - на 2 ноември управляващата формация представи в Меджлиса реформата, която първоначално бе предложена от опозиционната Народнорепубликанска партия на фона на усилията за получаване на по-голяма подкрепа на гласоподаватели във връзка с предстоящите през юни 2023 г. избори.

Ердоган подчерта още в спортната зала в Анкара, че въпросната конституционна поправка ще включва и защита на семейството, което представлява "съюз между мъжа и жената". Президентът изтъкна, че концепцията за семейството е незаменима, защото "силната нация идва от силното семейство". Той заклейми представителите и поддръжниците на ЛГБТ-общността.

Канал "Истанбул"

Турският президент заяви, че планира в най-скоро време да започне и работата по изграждането на Канал "Истанбул", "който ще позволи да проливът Босфор да бъде защитен от заплахите за околната среда".

Проектът алтернатива на Босфора е сред т. нар. "луди проекти" на Ердоган. Канал "Истанбул" се очертава като един от водещите инвестиционни проекти за последните години, сред които са летище "Истанбул", Северната мраморноморска магистрала, жп линии, пристанища, логистични центрове. Правителството заявява, че тези инвестиции ще имат голям принос за турската икономика, като по този начин ще се увеличи влиянието на Турция в международната търговия и ще има огромни ползи за екологията и за сигурността.

Президентът говори по редица други въпроси, включително за доставките на газ. Той изрази надежда, че доставките на руски природен газ за Европа ще може да бъдат реализирани чрез газопровода "Турски поток". 

Турска космическа програма

Ердоган заяви още, че е започнала подготовката за изпращане на първия турски космонавт до Международната космическа станция (МКС) през 2023 г. През 2021 г. президентът на Турция обяви началото на национална космическа програма, която включва обучение на астронавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Той ще струва около 6 милиарда долара. 

Безопасните зони

Ердоган говори и за антитерористичните операции, извършени от Турция, като изтъкна, че са били "осуетени опитите за създаване на терористичен коридор по южната й граница" с операциите "Ефратски щит", "Маслинова клонка", "Извор на мира" и др.

Осигурихме доброволното завръщане на около 530 000 души в безопасните зони, които създадохме в Сирия, добави Ердоган.

Понастоящем над 3,7 млн. сирийци живеят в Турция, което я превръща в страната, приемаща най-много бежанци в света.

На края на представянето на визията "Векът на Турция" Ердоган и неговите крайно десни националистически съюзници - лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели и председателят на Партия "Велик съюз" Мустафа Дестиджи, излязоха заедно на сцената и поздравиха публиката.

Същевременно бе съобщено, че на публиката не е било позволено да напуска залата преди президентът Ердоган да завърши речта си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа