Великобритания чака нови нападения след арести в семейството на атентатора от Манчестър

2820
Великобритания чака нови нападения след арести в семейството на атентатора от Манчестър
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания очаква нови терористични атаки и вдигна степента на заплаха до най-високата възможна - "критична", предаде ВВС. Освен полицията и военни са разположени по ключови обществени места на територията на цялата страна. "В следващите седмици вероятно ще има военно присъствие и по големи събития като концерти и спортни прояви", посочи премиерът Тереза Мей.

Тя допълни, че смята мярката за "разумен отговор" на атаката в Манчестър, при която загинаха 22-ма, повечето деца, и 59 пострадаха на излизане от концертна зала. Само два пъти в историята на Великобритания степента на заплаха от тероризъм е била повишавана до "критична", пише в. Сега.

Бойко Борисов: Рисковете за България не са минали, терористите удрят навсякъде

Нито рисковете са минали за България, нито опасността е малка, защото терористите удрят навсякъде. Това каза премиерът Бойко Борисов пр...

22-годишният заподозрян за атаката Салман Абеди, британски гражданин от либийски произход, по всяка вероятност не е действал сам, заяви вътрешният министър Амбър Ръд, цитирана от ВВС. Тя уточни, че мъжът е бил познат на властите. Вчера беше арестуван и по-големият му брат, както и още шестима заподозрени, поне един от които е жена. Те са задържани в Манчестър. "Ясно е, че това, което разследваме, е мрежа", заяви и полицейският служител от Манчестър Иън Хопкинс.

Междувременно британските служби за сигурност откриха материали за приготвяне на бомби, които могат да бъдат използвани за предстоящи атаки, информира The Independent. Едно предполагаемо експлозивно устройство е било детонирано чрез контролиран взрив.

Министър Ръд също така изрази силното си разочарование, че детайли от разследването са изтекли в публичното пространство от американските силите за сигурност, преди британската полиция да реши, че е редно да ги оповести. Името на атентатора Абеди се появи първо в медии в САЩ, позоваващи се на американски официални представители, които са били информирани от британските си колеги. "Изтичането на информация за атентата в Манчестър, по-специално в американски медии, става дразнещо", заяви британският вътрешен министър.

"Британската полиция съвсем ясно заяви, че иска да контролира информационния поток, за да опази оперативната сигурност" на разследването и да може да се възползва от "елементи на изненада", допълни Ръд. "Поради това става дразнещо, че тези информации се появяват от други източници, и съвсем ясно заявих на приятелите ни, че това не трябва да се повтаря", добави тя.

Задържаха брата на атентатора от Манчестър

Британската полиция е арестувала 23-годишният Исмаил Абеди, брат на предпоалагемия извършител на атаката в Манчестър от понеделник. Тов...

От своя страна  френският вътрешен министър Жерар Колон обяви, че е разбрал от британските следователи, че заподозреният атентатор вероятно е минал през Сирия и има доказани връзки с групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за атаката. Заради терористичния акт в Манчестър френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще поиска удължаване на извънредното положение в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа