Великобритания официално стартира Brexit

1332
Великобритания официално стартира Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания официално започна процеса по напускане на Европейския съюз, след като беше връчено писмото до председателя на Европейския съвет Донард Туск.

Британският посланик в ЕС Тим Бароу лично достави документа, подписан от британския премиер Тереза Мей.

Brexit направи Борисов премиер трети път - може би и четвърти

Ангела Меркел и ЕНП не са в състояние да не подкрепят Борисов за коалиция с Патриотите, колкото и да се мърмори, че за Германия и за ЕН...

„След девет месеца Великобритания роди“, написа в „Туитър“, Туск, след като получи официалното писмо, имайки предвид референдума за членство на страната в съюза през юни 2016 г., който постави началото на пътя към Brexit.

Късно вчера от кабинета на Тереза Мей публикуваха снимка, на която се вижда как премиерът подписва документа, връчен днес на Туск.

Само дни след 60-я рожден ден на ЕС Великобритания ще стане първата държава, която е поискала да го напусне.

Започва фактическото излизане на Великобритания от ЕС

Писмото, с което британският премиер Тереза Мей уведомява председателя на Европейския съвет за намерението на страната да напусне ЕС, т...

В същото време Мей заяви в реч пред парламента, че действията на Лондон „нямат връщане назад“ и призова страната към обединение. „Това е исторически момент, от който няма връщане назад“, каза тя, допълвайки, че е „време за нас да се обединим“. Тя също така заяви, че по време на преговорите с Брюксел приоритет ще бъде изясняването на въпроса със статуса на европейските граждани в страната.

Незабана реакция дойде и от Германия, където говорител на канцлера Ангела Меркел заяви, че Великобритания ще остане ключов партньор на ЕС и НАТО. „Ние трябва да не забравяме, че Великобритания все още е партньор в НАТО и в Европа“, посочи Улрике Демер. Тя допълни също, че официалното писмо на Лондон ще даде повече яснота за това как страната смята да осъществи Brexit.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа