Великобритания се готви да увеличи броя на ядрените си ракети

3190
Великобритания се готви да увеличи броя на ядрените си ракети
Снимка: Getty Images/Guliver

Очаква се британският премиер Борис Джонсън да обяви, че Великобритания ще увеличи броя на ядрените бойни глави, които има право да съхранява, с "повече от 40%". Това съобщава "Дойче Веле", като цитира публикации в британските медии, предаде БГНЕС.

"Даунинг Стрийт" обяви, че Джонсън ще оповести констатациите от доклад за отбраната, сигурността и външната политика на страната във вторник (16 март), който ще определи линията на правителството за следващото десетилетие.

Подводниците на САЩ с нов тип ядрени бойни глави, Русия е разтревожена

Американски подводници от ВМС бяха оборудвани с нов модел ядрени бойни глави с малка мощност, съобщава CNN. Според Пентагона това нама...

Според вестниците The Guardian и The Sun, които са направили справка с документа от 100 страници, правителството планира да увеличи максималния брой бойни глави, които държавата има право да съхранява на 260, след като се е ангажирало да намали арсенала си на 180 бойни глави до средата на това десетилетие. "Даунинг Стрийт" се позовава на "нарастваща панорама от технологични и доктринални заплахи", за да оправдае тази промяна, безпрецедентна след Студената война.

Докладът предупреждава за "реалистичната възможност" терористична група "да успее да предприеме ХБРЯ атака [химическа, биологична, радиологична или ядрена] до 2030 г.", но също така срещу "активната заплаха" и "системното предизвикателство", което представляват Русия и Китай.

"Минималното, надеждно и независимо ядрено възпиращо средство, възложено на отбраната на НАТО е от съществено значение за гарантиране на нашата сигурност", обяснява докладът.

Тази промяна съвпада с решението на Лондон да се позиционира след Брекзит като неизбежна сила на международната сцена, според концепцията за "Глобална Великобритания". Промяната "нарушава ангажиментите, които Лондон пое в рамките на договора за неразпространение на ядреното оръжие", денонсира ICAN (Международната кампания за премахване на ядрените оръжия) в изявление в понеделник.

Разкриха размера на ядрения арсенал на САЩ

Разкриха размера на ядрения арсенал на Съединените щати, пише Риа новости. Вашингтон разполага с общо 3800 ядрени бойни глави. От тях о...

"Решението на Великобритания да увеличи запасите си от оръжия за масово унищожение в разгара на пандемията е безотговорно, опасно и нарушава международното право", смята Беатрис Фин, директор на тази неправителствена организация.

Групата "Кампания за ядрено разоръжаване" (CND) разглежда тази инициатива като "първа стъпка към нова надпревара за ядрено въоръжение", наричайки я "огромна провокация на световната сцена".

"Тъй като светът се бори с пандемичния и климатичен хаос, невероятно е, че нашето правителство избира да увеличи британския ядрен арсенал", подчертава главният секретар на организацията Кейт Хъдсън, за която "подклаждането на глобалното напрежение и пропиляването на ресурсите е подход безотговорен и потенциално катастрофален".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа