Великобритания ще издаде 5000 временни визи за превозвачи

2289
Великобритания ще издаде 5000 временни визи за превозвачи
Снимка: iStock

Обединеното кралство ще предостави временни визи в опит да се справи с проблемите на веригите за доставки, съобщи правителството късно в събота.

„5000 шофьори на тежкотоварни автомобили ще могат да дойдат във Великобритания за 3 месеца до Коледа, осигурявайки краткосрочно облекчение за транспортната индустрия“, се казва в изявлението.

„Допълнителни 5 500 визи за домашни работници също ще бъдат предоставени за същия кратък период, за да се избегне евентуален допълнителен натиск върху хранителната промишленост през този изключителен период“, се добавя в него.

Великобритания пред тежка криза заради високата цена на газа

Милиони домакинства във Великобритания са на прага на тежка зима: гражданите очакват увеличение на сметките с над 400 паунда, след като...

През последните месеци Великобритания се сблъсква с остър недостиг на шофьори на тежкотоварни автомобили, като индустрията обвинява комбинацията от ограниченията по Брекзит за мобилността на работната ръка и изоставането от тестове на шофьори в резултат на пандемията. Някои бизнес групи вече изразиха опасения, че последните мерки са недостатъчни.

„Сега са предприети някои действия, но допълнителните тестове ще отнемат време и ниският брой на предлаганите визи е недостатъчен“, заяви Руби Макгрегър-Смит, председател на Британските търговски камари.

Макгрегър-Смит предупреди, че без по-нататъшни действия Великобритания е изправена пред „много реалната перспектива за сериозни щети за икономическото си възстановяване, забавен растеж, както и за по-малко щастлива Коледа за много фирми и техните клиенти в цялата страна“.

Йън Райт, изпълнителен директор на Федерацията по храните и напитките, приветства решението на правителството за визи, като същевременно предупреди, че в дългосрочен план ще са необходими повече действия.

"Това е някакво начало, но имаме нужда правителството да продължи да си сътрудничи с индустрията и да търси допълнителни дългосрочни решения", каза той.

"По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи": над 1 милион незаети работни места във Великобритания

Събирането на реколтата е в разгара си. Но Ели Капър, която притежава ферма в Херефордшър, е силно разочарована. На около една трета въ...

Британските власти също така ще инвестират в курсове с цел обучение на до 4000 нови шофьори, а Министерството на отбраната ще разположи персонал, който да помогне за увеличаване на капацитета за тестване на шофьорите. Ще бъдат изпращани писма до лица, които вече притежават свидетелства за управление на камиони, насърчавайки тези, които са напуснали индустрията, да се върнат в нея.

Стармър, лидер на опозиционната Лейбъристка партия, обвини министрите в "пълна липса на планиране" за недостига на работна ръка след гласуването за Брекзит през 2016 г.

„Взехме решението да напуснем ЕС през 2016 г., така че имахме пет години правителството да преодолее последствията“, каза той пред Би Би Си. „И ето ни в неделя сутрин със затворени бензиностанции или огромни опашки, със супермаркети с празни рафтове - пълна липса на планиране и премиер, който не взема никакви решения.“

Министърът на транспорта Грант Шапс дава друга гледна точка, като твърди, че Брекзит е позволил на министрите „гъвкавостта да определят собствени правила“ и да издават визи, когато е необходимо, за да се справят с недостига.

„От друга страна, с Брекзит, всъщност, ни беше дадена голяма свобода да продължим с разширяването на наличните шофьорски тестове“, заяви той. „Това са промени, които не бих могъл да направя, ако все още бяхме в Европа, поради начина, по който действащите лицензи бяха определени от европейските директиви - така че ние се възползваме от някои от тези допълнителни свободи“, каза Шапс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа