Вицепремиерът на Украйна също поиска оръжие от България

2714
Вицепремиерът на Украйна също поиска оръжие от България
Снимка: Getty images

Нуждаем се от подкрепа на нашето европейско членство, необходими са ни и оръжия. Това заяви вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина, която отправи видеобръщение към участниците в провеждащия се в София форум „ЕС среща Балканите“, на който политици и експерти обсъждат стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в ЕС.

Тя отговори на въпрос какво искат да получат във връзка с предстоящото посещение на българска делегация в Киев. "Членството ни в ЕС ще предотврати по-нататъшни агресивни действия от страна на Русия", категорична е Стефанишина. 

Изказването ѝ идва след като вчера премиерът Кирил Петков откри във Facebook кампания за набиране на средства по сметка в Украйна, които да бъдат използвани от украинското правителство за закупуване на боеприпаси, които да използват във войната с Русия. Инициативата идва на фона на спор в управляващата коалиция с какво да помогне България на Украйна - със средства за защита или с оръжие и боеприпаси.

"Ако Украйна се беше присъединила към НАТО, нямаше да започне войната", смята Стефанишина. Тя подчерта, че украинците усещат подкрепата на ЕС и неговите граждани.

"Ние сме силни и много смели. Силно обединени сме в този момент. Знаем много точно какъв е единственият начин да се сложи край на войната, а именно - безусловната победа на украинската армия с подкрепата на демократичната общност по света", каза още тя.

Германците се готвят да изпратят още танкове на Украйна

Освен планираната доставка на 88 танка, германската отбранителна група Rheinmetall възнамерява да продаде на Украйна още 20 модерни тан...

Украинският вицепремиер коментира, че военнопрестъпленията, извършвани от руските войски, са безспорни и очевидни за целия свят. Знаете какво стана в Буча, припомни тя. Стефанишина поиска да се признае, че Русия извършва тероризъм и геноцид. „За нас е много важно международното правосъдие да изправи виновниците пред съд“, допълни Стефанишина. Трябва да обединим усилията си, за да спрем агресията, заяви тя.

Олга Стефанишина отбеляза, че историческите времена изискват исторически решения. Тя изрази надежда, че през юни ще се вземе решение Украйна да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз. По думите й това ще е друга поука за Руската федерация, поука за техния провал в опита им да подкопаят демокрацията и мира. Бъдещето членство е двигател за Украйна, но и за целия регион, за съседните страни около Украйна, допълни тя.

Стефанишина посочи, че Украйна е положила много усилия и е изпълнила повечето от Копенхагенските критерии, а устойчивостта на институциите в страната се е доказала по време на войната. Когато се взема решение за следващата стъпка спрямо страната ни, трябва да сме сигурни, че не се допуска грешка – грешката на колебанието, посочи тя. Украинският вицепремиер благодари на България за ясното послание по отношение на подкрепата за Украйна.

Всичко за войната в Украйна на живо - четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа