Виена: Решението за удари по сирийски бази трябва да се вземе от СС на ООН

2267
Виена: Решението за удари по сирийски бази трябва да се вземе от СС на ООН
Снимка: iStock/Guliver

Австрия се отнася с разбиране към нанесените от САЩ удари по авиобази в Сирия с цел предотвратяване на химически атаки, но решението за такива удари трябва да се взима от Съвета за сигурност на ООН. Това заяви австрийският външен министър и настоящ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Себастиян Курц.

„Ние разбираме военната операция против летището като превантивна мярка за предотвратяване на химически атаки в бъдеще. Но независимо от това, че ни е ясна мотивацията на тази атака, вземането на решение и осъществяването на подобни мерки е в сферата на отговорност на Съвета за сигурност на ООН“, посочи той.

Русия скъса споразумението за военно сътрудничество със САЩ в Сирия

Русия преустановява действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и осигуряване на безопасността на полетите в хода на опер...

В същото време министърът осъди химическата атака в Идлиб и призова ООН и Съвета да установят и накажат виновниците. „Очакваме, че Съветът за сигурност по съответния начин ще подходи към своите отговорности по дадения въпрос и виновните за организирането на химическата атака ще бъдат“ наказани, допълни той.

В четвъртък въоръжените сили на САЩ по нареждане на президента Доналд Тръмп изстреляха 59 крилати ракети „Томахоук“ по военно летище на сирийската армия в провинция Хомс. Ракетният удар дойде в отговор на атака с химическо оръжие в провинция Идлиб, за която западът обвинява сирийската власт. Според Вашингтон именно от това летище в Хомс е започнала атаката срещу Идлиб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа