Вигенин: Ще изпълним дълга си към българите в Одеса

15993
Вигенин: Ще изпълним дълга си към българите в Одеса
Снимка: БГНЕС

Няма непосредствена опасност за българите в Одеса и Одеска област. Ако положението стане още по-опасно, ние ще изпълним дълга си към сънародниците ни там. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин в предаването "Събота 150" на БНР.

"Ежедневно следим това, което се случва там, още от началото на събитията и смяната на правителството в Киев. Одеса беше град, който до този момент пазеше висока степен на стабилност. След това, което се случи, виждам рискове това да се разпространи и в други градове на областта. Затова призива ми към местните власти в Одеска област и централното правителство е - да гарантират, че това няма да се случи. Ако се разпространят безредиците, освен прекия риск пред българското население, възникват и други рискове, например вероятност една част от българите да поискат да се върнат в България", каза министърът.

Няма пострадали българи при пожара и безредиците в Одеса

Няма пострадалинаши сънародноци при безрдеците в Одеса и при пожара, който избухна в сградата на профсъюзите в украинския град. Това съ...

По думите му подобен вариант е обсъждан във външно министерство. "Ако има масов характер, това би било сериозно предизвикателство за страната ни, но ние ще изпълним нашия дълг към сънародниците ни, ако това се случи. Българските граждани там, както и българските организации, до този момент, не са се ангажирали в пряко политическо или друго противопоставяне. Това дава шанс стабилността в региона да бъде запазена", коментира Вигенин.

"От вчера ситуацията става взривоопасна, нашият призив е за повече въздържаност от всички страни, повече разум, диалог. Стабилизацията в Украйна е възможна само ако има диалог и се създадат условия за провеждане на планираните на 25 май президентски избори. Ескалацията на напрежението започва да поставя този процес под въпрос", каза още министърът.

Припомняме, че вчера в Одеса избухнаха масови сблъсъци между десни радикали и футболни запалянковци. Политическите активисти запалиха сградата на профсъюзите, в резултат на което над 40 души загинаха, а повече от 200 са ранени. Няма пострадали българи при пожара или безредиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа