Виктор Понта: Не можем да си позволим нестабилност пред руския експанзионизъм

4807
Виктор Понта: Не можем да си позволим нестабилност пред руския експанзионизъм
Снимка: Getty Images

Нито Румъния, нито Европа могат да си позволят политическа нестабилност в лицето на руските експанзионистични действия на изток.

Това каза в интервю за британския вестник "Гардиън" румънският премиер Виктор Понта. "Румъния се намира в най-чувствителната зона на Европа", каза Понта като допълни, че "се надяваме да приключим тази малка, но много интензивна криза и да започнем отново работа, защото Европа има нужда Румъния да бъде стабилна и предвидима в региона. Смятам, че само Русия ще се зарадва, ако Румъния изпадне в дълга политическа криза".

Румънският премиер заяви също, че се чувства готов да се изправи пред съда и да даде отговор на обвиненията срещу него в укриване на данъци, измама и злоупотреба с власт.

В края на миналата седмица специализираната прокуратура в Румъния обяви, че започва наказателно преследване на премиера, като часове по-късно президентът на страната Клаус Йоханис поиска оставката на Понта.

"Съжалявам, че парламента се е превърнал в щит за протекция на отделен политик – Виктор Понта, който е заподозрян в извършването на престъпления", написа в изявление президента, след като парламента не подкрепи искането на прокуратурата за сваляне на премиерския имунитет.

Понта отхвърли възможността да подаде оставка по призива на президента, като заяви, че неговото искане е политически мотивирано. Двамата бяха опоненти по време на последните президентски избори в Румъния в края на миналата година, когато Йохани изненадващо победи Понта.

"Все още съм разследван... и ще отговоря на всички прокурорски въпроси по отношение на обвиненията, че преди осем години като адвокат съм бил съучастник на друг колега за укриването на данъци в размер на 10 000 евро. Ще се изправя пред прокуратурата и ако трябва пред съда като нормален гражданин", каза още Понта пред изданието.

Той допълни, че ако бъде признат за виновен по тези обвинения незабавно ще подаде оставка.

Понта заяви също, че все още се придържа към исканията си за промени в закона, при които се сваля имунитета на депутати, обвинени в корупция. Той добави също, че това не би се отнесло за неговия случай, понеже неговите обвинения са свързани по-скоро с конфликт на интереси, отколкото с корупция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com