Високопоставени служители на ЕС са следени с шпионския софтуеър Pegasus?

1803
Високопоставени служители на ЕС са следени с шпионския софтуеър Pegasus?
Снимка: iStock/Guliver

Европейският съюз е открил доказателства, че телефоните, използвани от някои от висшите му служители, са били хакнати от израелски шпионски софтуер. Това се казва в писмо на високопоставен представител на Евросъюза, цитирано от „Евронюз“.

В писмо, изпратено до европейския законодател Софи ин' т Велд, комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс заявява, че през 2021 г. Apple му е съобщила, че неговият iPhone потенциално е бил хакнат с помощта на Pegasus - инструмент, разработен от израелската фирма за наблюдение NSO Group. Предупреждението на Apple е предизвикало проверка на личните и професионалните устройства на Рейндерс, заедно с други телефони, използвани от служители на Европейската комисия, се казва в писмото.

Европейският надзор иска забрана на шпионски софтуери като „Пегас“ в ЕС

Европейският надзорен орган по защита на данните (European Data Protection Supervisor, EDPS) призова шпионският софтуер „Пегас&ld...

Въпреки че разследването не е открило "убедителни доказателства" за хакерска атака, следователите са открили "индикатори за компрометиране" - термин, използван от експертите по сигурността, за да опишат доказателства, че е имало хакерска атака. В писмото не се посочват повече подробности, като Рейндерс заявява, че "е невъзможно тези индикатори да бъдат отнесени с пълна сигурност към конкретен извършител". В момента в ЕС се провежда разследване.

Това не е първият случай на хакерска атака срещу най-високите етажи на властта в Европа. През април Citizen Lab установи, че в периода 2020-2021 г. кабинетът на министър-председателя на Обединеното кралство е бил заразен с израелски шпионски софтуер, заедно с най-малко 65 поддръжници на независимостта на Каталуния в Испания.

Pegasus, който Citizen Lab нарича "наемнически шпионски софтуер", е бил използван за проникване в телефоните и компютрите на правозащитници, адвокати, журналисти и религиозни групи, въпреки че групата NSO твърди, че продава Pegasus само на правителствени агенции, за да се насочи към престъпници и терористи.

Говорител на NSO заяви, че фирмата с готовност ще сътрудничи на разследването на ЕС. "Нашето съдействие е още по-важно, тъй като досега няма конкретни доказателства, че е извършено нарушение", каза говорителката в изявление за Ройтерс. "Всяко незаконно използване от страна на клиент, насочено към активисти, журналисти и т.н., се счита за сериозна злоупотреба".

ЕП ще разследва използването на шпионски софтуер „Пегас”

Израел и Мароко със сделка за сигурност. Притежава ли Рабат шпионски софтуер

Израел и Мароко подписаха в сряда споразумение, с което улесняват Рабат в придобиването на високотехнологични израелски продукти в сфер...

Представителите на ЕС все още не са коментирали предполагаемия хакерски пробив. Понастоящем срещу NSO Group се води съдебен процес от Apple за предполагаемо нарушение на потребителските условия и споразумението за услуги.

През април Ройтерс съобщи, че ЕС разследва дали телефоните, използвани от Рейндерс и други висши европейски служители, са били хакнати с помощта на софтуер, произведен в Израел. По това време и двете страни отказаха да коментират доклада.

Писмото на Рейндерс, в което се признава за хакерска дейност, е написано в отговор на запитвания от европейски законодатели, които по-рано тази година сформираха комисия, която да разследва използването на софтуер за наблюдение в Европа.

Миналата седмица комисията съобщи, че е установила, че 14 държави - членки на ЕС, са закупили технология на NSO. В писмото, което беше оповестено от Софи ин' т Велд, се казва, че длъжностни лица в Унгария, Полша и Испания са били или са в процес на разпитване за използването на Pegasus.

Тя заяви, че е важно да се установи кой е набелязал Комисията на ЕС, като предположи, че би било особено скандално, ако се установи, че е отговорна държава-членка на ЕС. Европейската комисия повдигна въпроса и пред израелските власти, като ги помоли да предприемат мерки за "предотвратяване на злоупотребата с техните продукти в ЕС", се казва в писмото. Говорител на израелското министерство на отбраната не отговори веднага на молбата за коментар.

Проектът "Пегас"с наградата за журналистика "Дафне Каруана Галиция"

Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ беше връчена в четвъртък (14 октомври 2021 г.) на журналистите от проекта...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа