Виталий Кличко сключи сделка с дявола

106489
Виталий Кличко сключи сделка с дявола

Дори самият Герхард Шрьодер не би посмял да определи Виктор Янукович като безупречен демократ. В никакъв случай. Защото управлението на украинския президент притежава ясно изразени автократични черти.

Бунтовете срещу това управление, които продължават от седмици, заслужават голямо уважение. Но ние трябва да бъдем внимателни и да не поставяме героичен ореол на всички опозиционери в Украйна. Сред тях има действително силно неприятни действащи лица.

В Германия всички погледи са насочени към боксовата легенда Виталий Кличко. По всичко изглежда, че той и неговата партия УДАР се борят за демократични ценности, които са близки до нашите западни идеи. Но през последните седмици бившият шампион по бокс сключи сделка с дявола.

Неговото име е Олег Тягнибок - красноречив демагог и ръководител на опозиционната партия „Свобода”. Партия, която подкрепя ултранационалистически, расистки и антисемитски възгледи, благодарение на които на последните парламентарни избори тя успя да получи повече от десет процента от гласовете. Нейните представители винаги са се опитвали да обединят силите си с други дяснопопулистки, като и дясноекстремистки партии в Европа.

Врагът на моя враг е мой приятел. Кличко се остави да бъде воден от това фатално мото. И сега това решение си отмъщава. Защото готовата за насилие „Свобода” вече дни наред дни умишлено търси конфронтация с полицията, за да радикализира протестното движение. И явно постига успех с това си начинание. Все повече украинци вече спират да вярват, че мирните демонстрации могат да постигнат нещо. За тях партията на Тягнибок се превръща в сборен пункт. По този начин те несъзнателно правят услуга на Янукович. Благодарение на тях сега той има възможност да се изяви като човека, който иска да обезпечи сигурността и реда.

Кличко, от друга страна, все повече започва да действа като един задвижващ механизъм, който прибягва до бойни лозунги и така се опитва да не губи връзка с движението. По този начин се дава тласък на една извънредно опасна динамика. А съставките за гражданска война в Украйна вече са подготвени.

Aachener Nachrichten

Украинската полиция отказа да поеме отговорност за двама от убитите в Киев

Украинската полиция потвърди, че двамата младежи, които загинаха първи при последните сблъсъци със силите на реда, са починали от огн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа