Войната превърна Украйна от аграрна държава в място за напредничави военни технологии

13661
Войната превърна Украйна от аграрна държава в място за напредничави военни технологии
Снимка: iStock

В условията на война Украйна се превърна от предимно земеделска държава в лаборатория за разработване на иновативни военни продукти, някои от които имат потенциал да доведат до напредничави решения от световна величина.

Украйна, която е известна със селското си стопанство и тежка промишленост, на пръв поглед не е най-очевидното място за разработване на иновации в дроновете. Но войната спомогна за превръщането на страната в един вид суперлаборатория за изобретения, привличаща инвестиции от прехвалени бизнес светила, включително бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид", се казва в материал на The Washington Post.

Над 200 украински компании, които произвеждат дронове, сега работят рамо до рамо с военните подразделения на фронтовата линия, за да настроят и подсилят безпилотните самолети, за да подобрят способността им да шпионират врага и да го убиват. 

Още: Украинският дрон "Сирко" влезе в серийно производство (ВИДЕО)

Това е 24/7 технологична надпревара“, казва украинският вицепремиер Михайло Фьодоров, който отговаря за украинската програма „Армия от дронове“, насочена към максимално използване на разузнавателни и атакуващи дронове, които да компенсират голямото предимство на Русия в авиацията.

Тази програма е помогнала на частни компании да обучат повече от 10 000 оператори на дронове през миналата година, а сегашната цел е да бъдат обучени още 10 000 през следващите шест месеца.

"Руските военновъздушни сили се оценяват като 10 пъти превишаващи украинските, но украинските военни успяха да задържат по-голямата част от тях на земята, след като свалиха няколко руски изтребители още в първите дни на войната. Дроновете позволиха на Украйна да следи и удря чувствителни цели далеч в тила на врага, като същевременно подобрява точността и на конвенционалната си артилерия", се отбелязва в статията.

В условията на бойни действия украинските компании имат възможност не само да разработват, но и да тестват своите продукти. Това е привилегия, с която по-голямата част от международните компании, специализирани в тази сфера, не разполагат.

Още: САЩ дават на Украйна най-малкия военен дрон в света с новия си пакет (ВИДЕО)

„На Запад не можете да тествате продукта си просто като му сложите шумозаглушител. Имате нужда от специален лиценз и дори когато имате такъв, той обхваща само тясна зона“, казва Андрей Лискович, бивш изпълнителен директор на Uber, който напусна Силиконовата долина, за да помогне на украинската армия. „Ето защо това е една от областите, в които Украйна има съвсем реална възможност да разработи решение от световна класа“, добавя той.

Украинските производители на дронове също така получават постоянна обратна връзка направо от фронтовата линия, което им позволява да правят незабавни корекции и подобрения, например, за да намалят уязвимостта на своите модели, както и да усъвършенстват други показатели.

Още: Литва събира 500 дрона-камикадзе за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com