Все по-усилено се говори за съживяване на "Турски поток"

1026
Все по-усилено се говори за съживяване на "Турски поток"

Русия обновява информацията за проекта „Турски поток“, възможна е и среща между енергийните министри на Русия и Турция. Това разкри пред ТАСС източник, запознат с обсъждането на проекта.

„Сега ние обновяваме информацията, в какво състояние се намират в момента едни или други проекти. Включително и по „Турски поток“, изтъкна източникът след пробива от последните дни в нормализирането на руско-турските отношения. Известно е, че те бяха влошени заради свалянето на руски боен самолет над Сирия от турски изтребител през ноември м.г.

Според източника среща между министрите на енергетиката Александър Новак и Берат Албайрак е напълно възможна, след като президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган се договориха за среща през септември на форума на Г-20 в Пекин. „Според мен абсолютно очевидно е, че среща на нашия министър с турския министър е съвсем очевидна. Въпросът опира само до датата. Още не сме я обсъждали“, добави източникът.

„Турски поток“ се явява конкурент на „Южен поток“. След като м.г. Москва обяви, че се отказва от „Южен поток“, наскоро президентът Владимир Путин заяви, че страната му продължава да се интересува от него. Вчера бе съобщено, че на 1-2 юли външният ни министър Даниел Митов ще обсъди в Сочи с руския си колега Сергей Лавров енергийните проблеми. Дали след тях ще присъства проектът за „Южен поток“ или някакъв видоизменен вариант за транзит на руски газ през България, отговарящ на изискванията на ЕС, предстои да видим.

"Газпром" моментално заговори за "Турски поток" със затоплянето на отношенията между Путин и Ердоган

„Газпром” оценява високо готовността на „Турски поток” да привлече проектно финансиране, заяви първият зам.-нач...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа