Всеки трети руски шпионин в Швеция - шпионин

11326
Всеки трети руски шпионин в Швеция - шпионин

Една трета от руските дипломати в посолството на Москва в Стокхолм са шпиони. Това става ясно от съобщение на шведската разузнавателна агенция Säpo.

"От дипломатическия контингент в руското посолство близо една трета не са истински дипломати, я в действителност са разузнавателни служители". Коментарът направи ръководителят на контраразузнаването на Säpo Вилхелм Унге по време на представянето на годишния доклад за работата на агенцията. Според него това е постоянно число и нещата изглеждат еднакво година след година.

Швеция може да разпитва Асандж в Лондон

Шведски прокурори са предложили да пътуват до Лондон и там да разпитват създателя на Wikileaks Джулиан Асандж във връзка с обвиненията ...

В Швеция има представители на външното руско разузнаване СВР, на военното ГРУ, както и на вътрешната служба за разузнаване ФСБ, информира АФП.

Според Унге съвременният шпионин е "високо образован, често пъти малко по-млад от тези в Съветския съюз, мотивиран, решителен и социално компетентен. "И те развиват мрежа", допълни още той.

В същото време ръководителят на шведското разузнаване отказа да коментира колко американски разузнавачи се предполага, че има в американското посолство в страната, помолен да сравни двете мисии.

Руското присъствие в страната цели придобиването на модерна технология и "подготовка да военни операции срещу Швеция". Коментарите на Унге идват на фона на притеснения на Стокхолм от военното активизиране на Москва в региона, пише БГНЕС. 

В Швеция охраняват художник, нарисувал пророка Мохамед като куче

Шведските власти засилиха охраната на художника Ларс Вилкс, който предизвика полемика през 2007 г. с рисунките си на пророка Мохамед из...

Миналият октомври край бреговете на Стокхолм бе забелязан плавателен съд, за който се предполага, че е руска подводница. В издирването му се включиха и военни кораби, минохвъргачки и хеликоптери. Това, както и предполагаемото нарушаване на въздушното пространство на Швеция от руски изтребители, увеличи обществената подкрепа за членство на страната в НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа