Встъпването в длъжност на новата Еврокомисия може да се отложи

11173
Встъпването в длъжност на новата Еврокомисия може да се отложи
Снимка: Getty Images/Guliver

Новата Европейска комисия може и да не започне работа на 1 ноември, както се очакваше. Встъпването й в длъжност може да се отложи заради заради забавянето с назначенията на петима от 28-те еврокомисари. Това е резултатът първата серия изслушвания на 20 кандидат-еврокомисари в Европарламента.

От прес службата на Европарламента обясниха на кореспондент на ТАСС, че фактически са замразени назначенията на испанеца Мигеле Каньете за еврокомисар по енергетика, на французина Пиер Московиси за еврокомисар по икономиката и финансовите въпроси, на британеца Джонатан Хил по финансовата стабилност, финансовите услуги и пазарите на ценни книжа, на чехкинята Вера Юрова по въпросите на правосъдието, правата на потребителите и равенството на половете и на унгареца Тибор Наврачич за еврокомисар по въпросите на културата.

За първи в историята на ЕС Европарламентът задължи петима кандидати да представят допълнителни писмени разяснение към въпросите на депутати, което трябва да стане до 7 октомври. Ако разяснението не удовлетворят народните избраници, Еврокомисията няма да бъде утвърдена на сесията на Европарламента на 22-23 октомври, което няма да й позволи да встъпи в длъжност на 1 ноември, както го изисква Лисабонският договор, съобщава БГНЕС.

Решението Европарламента по кандидатурите на всички еврокомисари трябва да бъде взето до 9 октомври, след като повторно бъдат изслушани петимата кандидати. След това депутати трябва да решат одобряват или не кандидати.

Френската част на ЕНП буквално сгази френския кандидат за еврокомисар

Номинираният за еврокомисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московици беше поредния кандидат от големите страни-членки на ЕС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа