Външният министър на ЕС очаква санкциите срещу Русия да бъдат удължени

1136
Външният министър на ЕС очаква санкциите срещу Русия да бъдат удължени

Де факто външният министър на ЕС Федерика Могерини очаква Съюзът да продължи действието на санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна.

По думите на Могерини, цитирани от Die Welt, държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС са поставили като условие за вдигане на санкциите срещу Москва изпълнението на Минските споразумения. Това засега обаче не е станало.

За отмяна на санкциите срещу Русия гласува парламентът на Франция

Националното събрание на Франция одобри резолюция с призив към правителството да се обяви срещу продължаване на антируските санкции. О...

ЕС наложи санкциите срещу Русия през лятото на 2014 г. и те изтичат през юли. През юни предстои среща на Европейския съвет на ниво лидери, на която се очаква да бъде взето решение за санкциите. Някои страни-членки искат облекчаване на режима, но мнозинство в никакъв случай няма.

Могерини отново подчерта значението от прилагането на споразумението от Минск.

„В продължение на дълго време ние гледахме на Русия като на стратегически партньор, но положението вече не е такова, макар тя да си остава стратегическа страна.“ Дали Русия ще възстанови положението си на „партньор“ ще зависи от руското правителство, както и от разрешаването на украинската криза, подчерта Могерини. „От решаващо значение за нас е Минското споразумение да бъде напълно приложено и украинският конфликт да бъде решен мирно“.

Около 9300 души загинаха и над 21 000 са ранените след като населените предимно с рускоговорящи райони се вдигнаха на бунт срещу украинското прозападно правителство през април 2014 г. Поредица от споразумения за прекратяване на огъня помогна за намаляване на напрежението, макар че спорадичните сблъсъци продължават.

Шрьодер: Удължаването на антируските санкции е абсурдно

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер в интервю за Handelsblatt нарече абсурдно удължаването на антируските санкции независимо от...

Миналата седмица Франция и Германия разговаряха в Берлин с Украйна и Русия като част от посредническите усилия в търсенето на споразумение за траен мир, но консенсус не беше постигнат за изборите в сепаратистките региони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа