Взривове и дронове в АЕЦ Запорожие: МААЕ редактира оценката си за ситуацията

4243
Взривове и дронове в АЕЦ Запорожие: МААЕ редактира оценката си за ситуацията
Снимка: Getty Images

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) редактира разказа си за случилото се вчера (8 април) в най-голямата ядрена централа в Европа – АЕЦ Запорожие. Става въпрос за новината за експлозия на дрон: Дрон се е взривил над АЕЦ "Запорожие"

Противоречие

След като новината стана факт, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси написа в личния си профил в Twitter, че имало поне 3 директни удара срещу "сдържащи структури (кожух) на главен реактор на АЕЦ Запорожие". Оказва се, че това не е буквално така.

Самата МААЕ вече съобщава следното на официалния си сайт: Експертите на МААЕ, които са в АЕЦ Запорожие, са реагирали щом са чули взрив и се отправили към мястото. Оказва се, че става въпрос за покрива на един от шестте реактора – там са потвърдени "физическите резултати" от детонации на дрон. Пак там е било разположено комуникационно оборудване – от руските военни, като е възможно то да е било цел. А докато инспекторите на МААЕ са били на мястото, руснаците стреляли по приближаващ се дрон, последвала експлозия в близост до съоръжението с реактора. Какъв точно е бил дронът, по който руснаците са стреляли – разузнавателен или боен, не е ясно. Не е ясно и дали първият взрив е бил вследствие на директен удар с дрон или от паднали след работа на артилерия/ПВО откломки - предвид оценката за щетите на МААЕ по-вероятно е да е второто.

Останки от дронове са видени на три места в рамките на АЕЦ Запорожие от екипа на МААЕ. Те са видели повредено руско военно превозно средство пред една от лабораториите, със следи от кръв.

От МААЕ казват и, че през целия ден са се чували експлозии и стрелба на мястото. Освен това екипът на МААЕ посочва - чухме няколко изстрела от изходящ артилерийски огън в близост до централата т.е. стрелба от страна на руснаците.

Последствията

"Досега екипът на МААЕ в АЕЦ Запорожие не е забелязал никакви структурни повреди на системи, конструкции и компоненти, важни за ядрената безопасност или сигурността на централата, той докладва, че е отчел незначителни повърхностни изгаряния в горната част на покрива на купола на реактора на VI-ти блок и надраскване на бетон плоча, поддържаща първичните резервоари за съхранение на подхранваща вода", гласи заключението на МААЕ.

"Въпреки че повредата в VI-ти блок не е застрашила ядрената безопасност, това беше сериозен инцидент, който имаше потенциал да подкопае целостта на кожуха на реактора", смята генералният директор Рафаел Гроси.

Според многократни коментари на експерти, АЕЦ Запорожие е строена така, че кожухът на реакторите да издържи директен удар от падащ пътнически самолет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа