За последните 15 години смъртните случаи от малария са намалели с 60 на 100

6797
За последните 15 години смъртните случаи от малария са намалели с 60 на 100
Снимка: Getty Images

Смъртните случаи от малария са намалели с 60 на сто за последните 15 години, информира bTV. Въпреки огромния прогрес в борбата с болестта, обаче, около 3,2 милиарда души в света са изложени на риск да се разболеят от опасната болест. Данните са съобщени в доклад на Световната здравна организация (СЗО) и на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), предадоха световните медии.

Според изследването от 2000 г. досега заболеваемостта от малария е намаляла с 37 процента, а смъртността - с 60 процента. Така е бил спасен животът на 6,2 милиона души. По този начин е изпълнена една от Целите на хилядолетието на ООН - да се спре разпространението на маларията и да се постави началото на тенденция за намаляването й.

Маларията става устойчива на лекарства болест

Все повече се разширява зоната, в която се наблюдава устойчивост на лекарството срещу малария, което до момента е спасило милиони жив...

„Глобалният контрол върху маларията е едно от постиженията през последните 15 години” заяви генералният директор на СЗО Маргарет Чан. „ Това показва, че стратегията ни е целенасочена и ние можем да победим този древен убиец, който продължава всяка година да отнема живота на стотици хиляди хора, в повечето случаи деца.”

Все по-голям е броят на страните, които се доближават до пълното унищожаване на болестта. Само през 2014 г. 13 държави обявиха, че не са регистрирали смъртни случаи от малария. В други шест страни тези случаи са по-малко от 10.

Въпреки това, според доклада маларията остава сериозен проблем в много региони. Според експертите само за 2015 г. са заболели 214 млн. души, а починалите са около 438 хиляди.

„Около 3,2 млрд. души - почти половината от населението в света, са подложени на риска от заболяване от малария”, твърди изследването. В 15 държави, повечето от които се намират южно от Сахара, се падат около 80 процента от всички случаи на болестта, както и 78 процента от смъртните случаи. Две трети от жертвите на маларията са деца на възраст до 5 години.

Подозренията за ебола в Германия се оказаха малария

Жената, проявила подобни на ебола симптоми в Германия, всъщност страда от малария, предаде Франс прес. Пациентката е от Западна Африка ...

През май Световната здравна асамблея одобри нова стратегия за борба с маларията. Поставена е нова цел до 2030 година заразяването и смъртността на болестта да бъдат намалени с 90 процента. Според публикувания доклад, тази цел може да бъде постигната само при наличието на политическа воля в най-рисковите държави и при увеличаване на инвестициите. Друг ключов фактор е финансирането на инициативите за борба с маларията. Те трябва да нараснат повече от три пъти - от сегашните 2,7 млрд. долара на година до около 8,7 млрд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа