За първи път от 6 месеца: Икономиката на еврозоната отбеляза ръст

1203
За първи път от 6 месеца: Икономиката на еврозоната отбеляза ръст
Снимка: iStock

За първи път от 6 месеца насам икономиката на еврозоната отбеляза ръст през януари, показва внимателно наблюдавано проучване, което увеличи надеждите, че Европа ще избегне рецесията тази зима, предава AFP.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global Flash за еврозоната се повиши до 50,2 през януари от 49,3 през декември. Число над 50 означава растеж.

Евростат: Спад в спестяванията на домакинствата в еврозоната за шесто поредно тримесечие

Равнището на спестяванията на домакинствата в еврозоната леко е намаляло през третото тримесечие на 2022 г. - до 13,2 на сто спрямо 13,...

Европейската икономика е облагодетелствана от по-ниската инфлация, подобрените вериги за доставки и неотдавнашното възобновяване на засегнатата от Ковид китайска икономика, което води до повишен оптимизъм за 2023 г.

"Проучването несъмнено носи добре дошли добри новини, които показват, че евентуален спад вероятно ще бъде много по-слаб, отколкото се опасявахме по-рано, и че рецесията може и да бъде избегната напълно", заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на S&P.

Той заяви, че "най-високата точка е била достигната през октомври, след което опасенията, свързани по-специално с енергийния пазар, са били смекчени от спада на цените, подпомогнати от по-топлото от обичайното време и щедрата правителствена помощ".

Но Уилямсън предупреди, че регионът "в никакъв случай още не е излязъл от ситуацията", тъй като търсенето продължава да намалява, макар и с по-бавни темпове от преди.

Най-голямата икономика в зоната на единната валута, Германия, също се възползва от отслабването на натиска по веригата на доставките, което според S&P е подпомогнало производството, предава БГНЕС. Тя отчете подобрение, като съставният PMI индекс се повиши от 49,0 през декември до 49,7 през януари.

ЕК: Членството на Хърватия в Шенген и Еврозоната е важен крайъгълен камък

Присъединяването на Хърватия към Еврозоната и Шенген бележи важен крайъгълен камък в нашата история, се посочва в пост на Европейската ...

Производството във Франция, където активността се определя от вътрешните потребители и услугите, обаче се понижи за трети пореден месец след по-рязък спад в активността в сферата на услугите.

Според S&P производството в останалата част от еврозоната, съставена от 20 държави след присъединяването на Хърватия през януари, също се е върнало към растеж.

Инфлацията в зоната с единна валута остава висока - 9,2%, но спада вече два поредни месеца, стимулирана от забавянето на темпа на нарастване на цените на енергията.

Уилямсън от S&P обаче заяви, че увеличението на инфлацията при стоките и услугите ще "добави стимул за по-нататъшно затягане на паричната политика".

Миналата седмица ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че очаква икономиката на еврозоната да се представи "много по-добре" от първоначалните опасения, като очакванията са за "малко свиване" вместо за рецесия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа