Заев: Нямам политическа договорка с Груевски, той избяга от Македония като „шубе“

2522
Заев: Нямам политическа договорка с Груевски, той избяга от Македония като „шубе“
Снимка: БГНЕС

Остро и категорично отхвърлям всички спекулации, че е имало каквото и да било политическо споразумение с Никола Груевски, каза днес министър-председателят на Македония Зоран Заев. Той очаква Груевски да бъде екстрадиран от Унгария и да излежи в страната си присъдата от две години затвор за делото "Танк". Бившият премиер на Македония потърси политическо убежище в Унгария, защото твърди, че е получил много заплахи за живота си.

"Аз съм убеден, че времето ще покаже, че Груевски ще се върне и ще излежи присъдата си и със сигурност ще бъде изправен пред съда и за другите престъпления, в които е обвинен", каза Заев на съвместна пресконференция с премиера на Малта, Джоузеф Мускат, цитиран от БГНЕС. 

Политически арести на приближени до Груевски в Македония

Бившият македонски министър на транспорта и комуникациите Миле Янакиески беше арестуван и в момента се намира в затвора "Шутка" в Скопи...

Отговаряйки на журналистически въпроси, Заев нарече Груевски „шубе“, защото преди това е казал, че ще поеме отговорност само за да не пострадат други хора, а сега е избягал от държавата.

"Този, който през цялото време казва, че заради Македония е готов да отиде в затвора, само да не станат мишени други, се оказа шубе. Дойде моментът за поемане на отговорност и избяга като страхливец от държавата, опитвайки се да получи убежище. Това само по себе си потвърждава, че е виновен за това, за което е осъден. Наказанията трябва да бъдат излежани, така че трябва да направим всичко в рамките на нашата компетентност, за да върнем Груевски. Някои процедури започнаха", каза Заев.

Той потвърди информацията за международната заповед за арест и заяви, че настоява Унгария да екстрадира Груевски обратно в страната.

"Определено се очаква една страна като Унгария да бъде пример, че няма да защитава престъпници, които са причинили щети на гражданите на Република Македония. Каква е мотивацията ни да станем член на ЕС, ако един член на Съюза би бил убежище за престъпниците и не зачита международните правни норми и международната практика. Надявам се, че Унгария ще бъде пример за страна, която няма да защитава престъпниците. Ще търсим екстрадиране с всички средства", каза Заев.

В Македония са уверени, че ще върнат Груевски, ЕК не се намесва решително

Македония ще използва всички юридически механизми, за да осигури присъствието на бившия премиер Никола Груевски и изпълняването на него...

Премиерът информира и че унгарското министерство на вътрешните работи се е свързало с македонското МВР и оттам са потвърдили, че Груевски е в страната им и че иска убежище, но са поискали информация за това, за което е съден в страната и за получената присъда.

На въпроса дали е можело да бъде предотвратено бягството на Груевски, той каза, че МВР е работило по целия случай в съответствие със закона и че без наредба от съда той не може да бъде следен и наблюдаван.

В заключение Заев каза, че ако граничната полиция е направила пропуски, ще има последствия.

"Абсолютно всеки процес се провежда по прозрачен начин и няма нищо тайно и задкулисно. Пропуски не е направила нито една институция, освен евентуално гранична полиция. Ние веднага разпоредихме всяка стъпка да бъде разследвана и всичко да бъде обявено публично", каза Заев.

В Македония разкриха дали Груевски е минал границата на страната

Бившият премиер на Република Македония Никола Груевски не е преминавал границата през нито един от законните гранични пунктове, съобщи ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа