Захариева обсъди с Могерини и Хан ситуацията в Македония

1493
Захариева обсъди с Могерини и Хан ситуацията в Македония
Снимка: БГНЕС

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес в Брюксел с Върховния представител за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини, с комисаря по разширяването Йоханес Хан и с външните министри на Обединеното кралство Борис Джонсън и на Ирландия Чарлз Фланаган.

Захариева и Могерини обсъдиха актуални въпроси от международния дневен ред, включително ситуацията в Украйна и в Република Македония. Двете бяха единодушни, че Европейският съюз трябва да бъде единен в посланията си към всички политически фактори в Скопие за преодоляване на политическата криза в съгласие с действащата конституционна процедура.

Македонските партии се договориха за местните избори

Местните избори в Македония да се проведат през първата половина на октомври, а мандатът на сегашните кметове и съветници да бъде удъ...

По време на срещата Захариева запозна Могерини с хода на подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Българската страна получи уверения, че Европейската служба за външно действие ще работи в тясно сътрудничество с българските институции по време на Председателството.

Темата за предстоящото председателство на България бе обсъдена и на срещата на вицепремиера Захариева с комисаря по разширяването Йоханес Хан. По темата за Западните Балкани акцент бе поставен на ситуацията в Република Македония. Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество остават сред ключовите фактори за напредък по пътя към нейната европейска интеграция. По време на разговора бе изтъкнато, че е важно да се преодолее политическата криза, което да позволи да се даде позитивен сигнал на македонския народ, за да може страната да се върне на пътя към своята европейска перспектива.

Вицепремиерът се срещна и с първия дипломат на Обединеното кралство Борис Джонсън. Двамата обсъдиха Брекзит, ситуацията в Сирия, Украйна, както и редица въпроси от двустранните отношения. Борис Джонсън отбеляза, че още като кмет на Лондон е оценил значимия принос на българските граждани, живеещи в Обединеното кралство, за икономиката и културата. По време на разговора събеседниците се обединиха около мнението, че правата на българските граждани на Острова, придобити до момента, не бива да бъдат нарушавани. Захариева покани Джонсън на визита у нас. Британският външен министър отбеляза, че България остава привлекателна държава за неговите сънародници както за почивка, така и за инвестиции във ваканционни имоти.

На среща с ирландския външен министър Чарлз Фланаган бе поставен акцент върху Брекзит. Двете страни се обединиха около необходимостта от следване на единен европейки подход и около тезата, че Обединеното кралство ще остане много важен партньор. Ирландия изрази готовност да окаже съдействие на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

Силно земетресение разлюля Скопие

Земетресение с магнитуд от 4.2 по Рихтер разлюля македонската столица Скопие тази сутрин в в 5.08 часа българско време Епицентърът е н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа