Заради Либия ЕС е изправен пред вътрешни битки

1645
Заради Либия ЕС е изправен пред вътрешни битки
Снимка: Getty Images/Guliver

За да разреши гражданската война в Либия, Европейския съюз първо трябва да реши друга порочна, междуособна битка - тази, която се води у дома, пише Politico.

Когато ЕС се изправя пред първия тест за своите "геополитически" амбиции, той попада пред препятствия на вътрешния фронт. Усилията на блока за постигане на стабилност в северноафриканската страна са възпрепятствани от вътрешни разделения затова как най-добре да се справят с мигрантите и бежанците.

Те включват битка за бъдещето на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) - доскоро доминиращата сила в Брюксел - както и неприключила борба между националните правителства относно преразпределянето на търсещите убежище.

„Не можем да твърдим, че сме„ геополитическа сила“ или „геополитическа комисия“, ако не можем да разрешим проблеми в непосредственото си съседство“, каза на пресконференция през декември шефът на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Либия, една от основните врати за мигрантите, устремени към Европа, доскоро беше едно от местата, където разделенията между страните от ЕС бяха в очевидни: Италия подкрепя международно признатото правителство в Триполи, а Франция тихо подкрепя въстаническите сили, нападащи столицата.

Подкрепена от Германия инициатива миналия месец потуши разногласията между Париж и Рим, но досега не постигна почти нищо.

Берлинската конференция „има заслугата да постигне мир между Рим и Париж, вместо да направи реална промяна в управлението на кризата“, заяви Артуро Варвели, анализатор на ситуацията в Либия и старши сътрудник в мозъчния тръст Европейски съвет по външни отношения.

Записаният ангажимент от страна на различните участници - включително Турция, Катар, Русия, Египет, Съединените щати и Обединените арабски емирства - за спазване на оръжейното ембарго на ООН и прекратяване на огъня, все още е само на книга и трябва да бъде превърнат в реалност.

Съветът за сигурност на ООН поиска траен мир в Либия, само Русия се въздържа

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, призоваваща за "трайно прекратяване на огъня" в разкъсваната от войната Либия, където от ян...

"Дълбоко съм разочарован от случващото се в Либия", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш миналата седмица. „Истината е, че оръжейното ембарго на Съвета за сигурност остава нарушавано.“

Междувременно в ЕС усилията за следване на казаното на Берлинската конференция за възраждане на операция „София“, военноморската мисия на блока в централното Средиземноморие, се превърна в разправия какво точно трябва да включва мисията.

Откакто мисията беше лишена от военноморските си активи през март миналата година, под натиска на тогавашния италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини, операция „София“ не успява да изпълни ефективно своя мандат за прилагане на оръжейното ембаргото на ООН.

През седмиците след Берлинската конференция дипломатите от ЕС не успяха да се споразумеят за възстановяване на военноморските сили на операция „София“, като се съгласиха само за подсилване на въздушното и сателитно наблюдение.

Този път препятствието не е Рим, а Виена, където амбициозният млад австрийски канцлер Себастиан Курц повтаря някои от аргументите на Салвини срещу мисията.

Воюващите страни в Либия са готови да преговарят в Женева?

Специалният пратеник на ООН в Либия Гасан Саламе заяви, че има „воля за започване на преговори“ между враждуващите в страна...

В неотдавнашно интервю Курц каза, че военноморските сили в Средиземноморието са послужили като така наречения придърпващ фактор, който насърчава мигрантите да рискуват опасното преминаване, вярвайки, че със „София“ ще бъде по-безопасно. Наличието на кораби на ЕС би било „билет за Европа за хиляди нелегални мигранти“, каза Курц.

Като се има предвид, че промените в операция „София” изискват единодушното съгласие на националните правителства на ЕС, ветото от Виена остави морската мисия без никакви военноморски кораби.

„Въвлечени сме в битка за бъдещето на ЕНП“, оплака се дипломат от ЕС.

Спорът за миграцията се разпростира и извън ЕНП, тъй като националните правителства продължават да не са съгласни какво трябва да се направи с мигрантите, които са спасени в морето.

Курц – хардлайнер по въпроса за миграцията - се смята за претендент за фактическото ръководство на ЕНП. С наближаването на края на ерата на Ангела Меркел, партията е в спор дали да продължи относително меката линия на германския канцлер към миграцията. Подозрението на много дипломати от ЕС е, че операция „София“ е заложник в тази битка.

Отношенията между Турция и Франция се изостриха заради Либия

"Париж носи основната отговорност за либийската криза", заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, коментирайки крит...

Дипломатите казват, че не са успели да се споразумеят по въпроса. Те посочват факта, че Комисията е на път да представи ново предложение за преразпределение на търсещите убежище, но отбелязват, че всеки опит за намиране на общ подход след миграционната криза през 2015 г. се проваля.

Очаква се външните министри на ЕС отново да повдигнат въпроса за операция „София“ на следващата си среща в понеделник, но малцина очакват пробив по отношение на гражданската война в Либия.

Малко вероятно е това да стане, докато европейските отношения по въпроса за миграцията остават неуредени. И „така или иначе, само лидерите на ЕС могат да вземат тези решения“, каза един от висшите дипломати.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа