Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засега - в ЕС още не може да се разберат за петролното ембарго срещу Русия

30 май 2022, 07:05 часа • 3014 прочитания

Заседанието на постоянните представители на ЕС завърши без договореност по предложенията на Европейската комисия за налагане на ембарго върху руския петрол до края на годината с отсрочки за Унгария, България и още няколко държави.

Посланиците ще подновят заседанието си в днес сутринта (30 май) в опит да постигнат компромис преди срещата на европейските лидери, която започва следобед, съобщава БНР. 

Според неофициална информация все още Унгария е проблемът. Също така предстои изясняването на технически проблеми, както и на въпроси, свързани с реекспорта на дизел от Словакия към Чехия.

Източници отвътре определят шансовете за постигане на компромис като "умерени" и поясняват, че ако това не се случи, въпросът ще бъде пренесен на срещата на европейските лидери.

Европейската комисия предлага на България преходен период за спирането на вноса на петрол от Русия до юни или декември 2024 година. Става дума само за преработения петрол, предназначен за вътрешния пазар, а не за реекспорт. На Унгария и Словакия се предлага съответно отсрочка до края на 2024-та и до юни същата година.

Разногласията между страните от Евросъюза по предложението за петролно ембарго срещу Русия са все още твърде големи, за да се надяваме на съгласие преди срещата на върха, която почва следобед днес, е прогнозирал пред агенция "Ройтерс" високопоставен европейски дипломат.

Според "Ройтерс", съгласие изглежда има върху предложението от ембаргото да бъде изваден руският петрол, доставян по тръбопровода "Дружба" за Унгария, Словакия и Чехия. Преговарящите обаче са ударили на камък върху стотиците милиони евро, които Будапеща иска, за да разшири капацитета на тръбата от Хърватия и да пренастрои рафинериите си от руския сорт "Уралс" на "Брент". Върху този въпрос посланиците ще продължат разискванията си. Нерешен остава и друг въпрос - как ще се гарантира честна конкуренция в ЕС предвид очаквания скок в цената на доставяния с танкери "Брент", след като бъде наложено частичното ембарго.

Ако разногласията останат неизгладени между посланиците, рискът от провал на лидерската среща днес и утре е висок.

Шестият пакет от санкции бе предложен от Урсула фон дер Лайен още на 4 май - след като само през първите два месеца от руското нахлуване в Украйна Европа плати на Кремъл 14 милиарда евро за вносния петрол. Освен ембаргото върху петрола, с шестия пакет от санкции се забавя и откъсването на най-голямата руска банка - "Сбербанк", от системата SWIFT, забраната на няколко руски телевизии на територията на Евросъюза и допълването на списъка с лица, чиито авоари ще бъдат замразени.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази опасения, че единството на Европейския съюз "започва да се разпада" преди срещата на върха, на която ще бъде обсъдено петролното ембарго срещу Русия и плановете за намаляване на зависимостта от руските енергоизточници.

"След нападението на Русия над Украйна видяхме какво може да се случи, когато Европа е единна. С оглед на срещата на върха утре, нека се надяваме, че тя ще продължи по този начин. Но единството вече започва да се разпада", заяви Хабек на пресконференция, предаде БГНЕС.

Хабек призова Германия да говори с един глас на срещата на върха, вместо да се въздържа от гласуване поради различия в мненията в управляващата коалиция на страната. Той призова за подобно единство и другите държави от ЕС. "Европа все още е огромно икономическо пространство с невероятна икономическа мощ. И когато е единна, тя може да използва тази сила", заяви германският министър при откриването на германското търговско изложение Hannover Messe.

ОЩЕ: Получаваме две години отсрочка за петролното ембарго срещу Русия

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес