Зеленски срещу България и още 4 страни: Не превръщайте Украйна в мишена (ВИДЕО)

9123
Зеленски срещу България и още 4 страни: Не превръщайте Украйна в мишена (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски призова страните, които са забранили вноса на зърно от Украйна, да не удължават ембаргото. Той мощно възропта срещу България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия, които искат от ЕС да продължи забраната и след 15 септември за 4 продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

Варшава вече обяви, че ще действа сама дори при друго решение от страна на Европейския съюз. Мотивите на страните са, че продукцията от Украйна залива местните пазари и складове, като не продължава на Запад, и зърнопроизводителите от тези държави са засегнати. По тази тема говори и посланикът на Полша в България: Полският посланик у нас пред Actualno: Ако искаш мир, готви се за война (ВИДЕО)

Украйна: Цяла Европа печели от нашето зърно

Зеленски се обърна към участниците в инициативата "Три морета", където България е представлявана от вицепремиера Мария Габриел, а Украйна е асоцииран член заедно с Молдова. Украинският лидер заяви, че "когато политиката в Европа върви срещу течението и пренебрегва общите ангажименти и споделените ценности... когато това се случва в разгара на брутална агресия срещу всичко, което е европейско, всички губят".

"Украйна е категорично против всякакви по-нататъшни ограничения върху износа на нашето зърно!", заяви Зеленски, цитиран от сайта на Президентството на Украйна.

Снимка: iStock

Още: Кой печели от забраната за внос на украинско зърно?

"Спокойно наблюдаваме как нашето зърно се превръща в източник на добри доходи за различни европейски държави, които преработват селскостопанските ни продукти и печелят от логистика. Фермерите в различни страни използват украински фуражи за нуждите на своите стопанства. Фирми от различни страни печелят пари от транзита. И това е полза за цялата европейска икономика. Но конкретно за украинския сегмент на европейската икономика не става въпрос за печелене на пари, а за оцеляване - в лицето на руския терор", заяви Володимир Зеленски.

Зеленски: Забраната за внос на зърно надгражда над руската агресия

"Само днес (вчера - бел. ред.) и само при един руски обстрел загинаха най-малко 16 души в град Костантиновка в Донецка област. И повече от 20 души са ранени. Мишена са станали обикновени магазини, градски пазар. Моля, не превръщайте Украйна в мишена - нито в икономически, нито в политически план", каза още той.

И се обърна към Румъния, България, Словакия, Полша, Унгария и Молдова: "Всички ограничения срещу украинския износ сега представляват увеличаване на разрушенията, причинени от руските терористи".

Зеленски отправи послание и към Европейската комисия, посочвайки, че основните ценности на Европа са в свободната конкуренция и изпълнението на обещанията. "Украйна изпълнява обещанията си и никога не се намесва в свободната конкуренция. Но как можем да не приемаме спокойно нарушаването на дадените ни обещания, нарушаването на Споразумението за асоцииране, нарушаването на условията на свободния пазар?", попита украинският президент.

Още: Предприятията за олио са пред затваряне заради забраната за внос от Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа