"Змията" обгръща Косово

18595
"Змията" обгръща Косово
Снимка: БГНЕС

Силният човек в Косово - Хашим Тачи, който се кандидатира за трети мандат като премиер на най-младата европейска държава, е бивш партизанин, известен като "Змията". Той замени партизанските одежди с костюма на политик, а сега мечтае да поведе страната си към Европейския съюз, пише в свой анализ АФП.

Тачи е ключов играч на косовската политическа сцена в продължение на повече от едно десетилетие. През периода 1998-1999 година по време на войната със Сърбия той е лидер на политическото крило на етническата албанска Армия за освобождение на Косово (АОК).

46-годишният Хашим Тачи заема премиерския пост в Косово от ноември 2007 година. Популярността му силно нарасна, когато обяви независимост от Сърбия само 3 месеца след победата на изборите. Образът му на световната сцена бе опетнен през 2010 година от доклад на Съвета на Европа, който свързва него и хора от обкръжението му с организирана престъпност и трафик на органи по време на войната със Сърбия. Той категорично отхвърля тези обвинения.

Хашим Тачи е роден на 24 април 1968 г. в село Брочна край Дреница в централната част на Косово, която е гнездото на етническия албански сепаратизъм. Като студент в началото на 90-те години на миналия век участва в пасивната съпротива срещу властите в Белград. По-късно се премества в Швейцария, където има голяма албанска националистка диаспора. Там той завършва следдипломна специализация по международни отношения и история.

Скоро се разочарова от политиката на мирна опозиция срещу властите в Белград, следвана от покойния президент на Косово Ибрахим Ругова. Той привлича около себе си етнически албанци с подобни на неговите виждания и сформира нелегална партизанска армия АОК, която се противопоставя на режима на тогавашния диктатор на Сърбия Слободан Милошевич. Спечелва си прякора "Змията" по време на конфликта и застава начело на косовския екип за преговори, провели се с международно посредничество на конференцията във Франция през 1999 година.

След намесата на НАТО през 1999 г., която изтласка сръбските сили за сигурност и доведе до установяване на администрация на ООН в Косово, Тачи свали оръжието и облече костюм. На Запад той се прочу като "Джери Адамс на Косово" по името на своя колега от политическото движение на Ирландската републиканска армия (ИРА) Шин Фейн. Спечели изборите през ноември 2007 г. след смъртта на Ругова предната година. Три месеца по-късно той обяви независимост от Сърбия.

Оттогава Тачи се стреми да насърчава толерантността. Той призова сърбите в Косово, където населението е предимно от етнически албанци, да се интегрира в косовското общество. "Косово не принадлежи на албанците", заяви той.

След като стана професионален политик, той създаде образа на достъпен и непринуден лидер, който използва Twitter и Facebook, за да привлече млади гласоподаватели. Започна преговори с предишния си враг Сърбия с посредничеството на ЕС, а през април 2013 г. подписа споразумение за нормализиране на отношенията между двете държави. След маратонски преговори той призна, че подписването на споразумението със Сърбия е "най-трудният момент" в живота му.

"Хората в този регион не са свикнали да постигат мирни споразумения. Щяхме да получим повече похвали, ако не бяхме стигнали до споразумение", каза той тогава.

Тачи, който говори английски и немски език, неколкократно заяви, че най-голямата му мечта е страната му да се присъедини към Европейския съюз. Неговите поддръжници смятат, че единствено той може да донесе на страната членство в ЕС и в НАТО.

По време на кампанията си Хашим Тачи обяви икономически план, известен като "Новата мисия", който има за цел създаването на 200 000 работни места. "Нашата държава се нуждае от нова мисия с енергично ръководство, което има визия", заяви той.

Голяма част от населението на Косово, където безработицата достига 35%, има съмнения относно тези обещания. Хората са разочаровани от липсата на икономически напредък на фона на слуховете, че обкръжението на Тачи е натрупало солидно богатство.

Илир Мирена, бивш политически съюзник, смята, че Тачи "не е сигурен в победата" на изборите днес. "Всяко ръкостискане и всеки жест, всяка усмивка е действие на човек, изпаднал в паника, изправен пред задаващото се поражение", казва той.

Източник: БГНЕС

Предсрочните избори - ключов тест за държавата Косово

Косово гласува на предсрочни парламентарни избори, смятани за ключов тест за премиера Хашим Тачи и стремежа на страната му за членств...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com