Зверствата на войната в Украйна: Убитите деца и бруталните лъжи (ВИДЕО и СНИМКИ)

23273
Зверствата на войната в Украйна: Убитите деца и бруталните лъжи (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Войната в Украйна продължава да показва буквално на живо трагедията и как могат да бъдат променени хората – до неузнаваемост.

В Русия лъжат хората какво е наредил Владимир Путин и какво прави руската армия в Украйна – такива разкази все по-често се появяват в социалните мрежи. Разкази на хора от Украйна, които са от руски произход и които търсят връзка с родители и роднини, живеещи в Русия - но те не им вярват какво става в Украйна.

Дори The New York Times публикува материал, в който разказва такава история. Става въпрос за 33-годишния Миша Кацюрин, който има ресторант в Украйна. След инвазията на Русия, Миша се чуди защо баща му, който живее в Нижни Новгород, не се обажда да види как е. Накрая успява да се свърже с баща си (Андрей) по телефона – но Андрей не му вярва какво се случва.

Този разказ е само един пример, а вече много такива могат да бъдат намерени във Фейсбук, дори на български. Общото между тях – живеещите в Русия, особено по-възрастни хора, са убедени, че руската армия атакува само военна инфраструктура, не закача цивилните и всъщност ги спасява от "нацистите" (бел. ред. - украинският президент Володимир Зеленски е от еврейски произход). Точно това е официалната пропаганда на Путин и Кремъл – Русия "денацифицира" и "демилитализира" Украйна. Още: Защо Русия нахлу в Украйна?

А ужасът от войната не стихва. Две деца загинаха в Ирпен (град близо до Киев) след обстрел от минохвъргачка при опит да се евакуират през зелен коридор, като историята е отразена от The New York Times. На снимкови материали от трагедията се вижда дори кутия за пренасяне на котка.

Според Людмила Денисова, комисарят по правата на човека към Върховната Рада, от началото на войната в Украйна са загинали 38 деца, а 71 са ранени.

"В няколко града в Украйна има хора, които седят по мазетата без храна и лекарства от почти 2 седмици. Окупаторите са готови да им дадат храна от собствените си ръце (откраднати в украинските магазини), за да могат да застанат на страната на злото, но хората не я вземат", гласи разказ във Фейсбук, в който също се посочва случая с децата в Ирпен. И там може да бъде прочетено как руските медии, които са под контрола на държавата, лъжат за войната в Украйна.

Къде е синът ми – руски майки могат да търсят в украински сайт с пленени войници. Горят ли руснаците своите убити, за да ги скрият?

Украйна вече създаде сайт, в който публикува имената на пленените от украинската армия руски войници. Те имат дори видеовизитки, а чрез сайта майките и бащите им могат да се свържат с тях. Има дори възможност за връзка, с обещание руските родители сами да дойдат да вземат пленените си синове.

От няколко дни насам вече има материали и как руската армия използва мобилни инсинератори, за да гори убитите руски войници. Такъв материал излезе например в украинската медия УНИАН. Припомняме, че руският президент Владимир Путин обяви обезщетение по 5 млн. рубли за всеки убит руски войник – КОЛКО МАЛКО ВСЪЩНОСТ Е ТОВА, ВИЖТЕ ТУК!

Междувременно, тази нощ вече прекъсна радио и телевизионното излъчване в Харков. Това е станало след руски удари, заявяват местните власти.

Според съобщение във Facebook на администрацията телевизионната кула в града е била многократно обстрелвана през деня, като се е стигнало до прекъсването на сигнала. Разрушени са части от сградата, в която е техническото оборудване. Все още се оценява степента на щетите по самите кули.

На 1 март руските военни обстрелваха телевизионната кула в Киев, което също доведе до прекъсване на сигнала.

Представа за ситуацията в Харков можете да придобиете в долните видеа - както и в Миколаев.

Още: Русия заплаши Румъния заради военните самолети на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа