Дуетът Сандо и Мандо: От мазето до милионите гледания

52898
Дуетът Сандо и Мандо: От мазето до милионите гледания
Снимка: Сандо и Мандо

Мартин Тополски и Александър Николов са известни повече като Сандо и Мандо. Песента им Shaba Daba Du се превърна в истински хит в мрежата. Хиляди потребители в платформата TikTok започнаха да публикуват видеа, в които самите те изпълняват песента.

Потърсихме Сандо и Мандо, за да разберем какво ги е срещнало, какво подготвят и очаквана ли е за тях популярността на последните им песни. Ето какво ни споделиха те:

От кога сте Сандо и Мандо, а не просто Александър Николов и Мартин Тополски? Какво ви събра?

Сандо: Сандо и Мандо официално съществуват от началото на злополучната 2020-та година, когато пуснахме песента "Имам хрема" (коронавирусът идва и си отива, но хремата е вечна). Заедно с песента излезе първия ни албум от 5 песни, "Манджа с грозде", който добре описва творчеството ни. Събра ни страстта към нестандартната музика, а си бяхме бяхме приятели и преди това.

Мандо: Официално, със Сандо и Мандо се започна края на януари 2020-та, когато пуснахме първата песен от дебютния ни мини-албум „Манджа с грозде“ - „Имам хрема“. Хронологично, първата записана песен на Сандо и Мандо е „Червената шапчица“, която направихме още лятото на 2019-та, преди да решим, че искаме да направим албум. А най-неофициално, двамата започнахме с опити за песни още в гимназията (откъдето се познаваме), но тях предпочитаме да не разкриваме, хаха.

Една от най-популярните ви песни, която има над милион гледания и все повече хора се снимат, пеейки я, е "Шаба даба ду". За какво се пее в нея?

Сандо: Кратък поглед над младежките взаимоотношения в 21-ви век (не всички, разбира се).

Мандо: Темата на песента са свалките в онлайн пространството, като се постарахме всичко, което се чува и вижда, да е съобразено с нея.

Песните, които пишете, винаги ли са по реален случай?

Сандо: 50/50

Мандо: Песните, които пишем, описват до голяма степен неща от живота на всеки човек, тоест не само наши преживявания. С „Имам хрема“, „Хубаво ми става кат‘ си пийна“ и т.н. мисля, че цитираме доста хора освен нас.

Намирате ли причината за нарастващата популярност на песента на това, че все повече хора, най-вече по-младите, се припознават в нея?

Сандо: Определено. Но за щастие и огромна част от аудиторията ни цени ироничния подход.

Мандо: Ами да, все пак пеем за неща от ежедневието им, или ако не друго, то за неща на които ежедневно се забавляват.

Очаквахте ли голямата популярност на "Шаба даба ду" и "Червената шапчица"?

Сандо: Не и в такива размери.

Мандо: Всяка песен, която сме пуснали, си я харесваме еднакво много, вече за това колко хора ще се съгласят, че е готина, гледаме да не се пренавиваме. Наистина се радвам, обаче, когато голям брой хора се изкефят и още повече когато видя коментари, в които пишат, че действително разбират идеята ни.

Разкажете ни за целия процес по записването на песните.

Сандо: Мандо основно е отговорен за музикалната страна на песните, заедно пишем текстове, а аз бих се описал основно като човек с претенции - било то откъм звучене, концепция или текст. Завидно търпение има Мартин. Записваме в гардероб. Да, в гардероб... Било то този у Марто (зелен и платнен) или аз в този на приятелката ми, след като ѝ разхвърлям всички дрехи. Поне имаме еднаква техника, че да може от разстояние да записваме със сходно звучене. Оттам нататък идват още претенции... Но добре се допълваме.

Мандо: Първо двамата се спираме на готина идея, след което започваме да мислим текста, а аз и музиката. Всичко се случва паралелно. Не обичам да пиша текст върху готов инструментал, защото така приносът на текста към песента не се отразява върху аранжимента. Ето затова и в „Шаба даба ду“, например, докато довършвахме текста за онлайн свалките, направих финалния аранжимент от семплирани нотификации на телефон.

Как решихте клиповете да бъдат анимирани, а не заснети и режисирани? Ще има ли скоро промяна в тази концепция?

Сандо: Песента преди "Шаба даба ду" е със заснет и режисиран клип. Новата ни песен "Ей, принцесо" също.

Мандо: Ние вече имаме заснет и режисиран клип, даже току що пуснахме втори за новата ни песен „Ей, принцесо“, но да, това не са преобладаващите ни видеа. Причината за това е, че за всяка една песен преценяваме, какво би било най-подходящото, което можем да предложим. В „Шаба даба ду“ пеем за интернет и онлайн общуване, та за нас беше напълно логично да използваме емоджита, вместо да снимаме табани долу пред блока.

Коя е най-трудната част от създаването на една песен?

Сандо: За мен лично е, когато определен текст и мелодия ми се запечатат в съзнанието, макар и да зная, че не са правилните за съответната песен. Обикновено, ако някоя песен е трудна, няма да се стигне дотам, че да я чуете.

Мандо: Самото начало, това да измисля силна концепция. Когато тя е ясна – всичко друго (текст, жанр, видео) се води по нея и малко или много се подразбира как ще се случи. 

Винаги ли се разбирате помежду си за текст, музика, тема на песента? Имало ли е в моменти, в които не може да стигнете до консенсус?

Сандо: Винаги стигаме до консенсус, но понякога отнема една торба с аргументи. Все пак ходим и по тънък лед с двусмислени, понякога мръснишки, но все пак цензурирани песни.

Мандо: Често си спорим, но го приемаме като част от процеса. Понякога сме с различни предпочитания, но мисля, че именно разнообразието в подхода на всеки е допринесло за текущия брой фенове на песните ни.

Къде е записана първата ви песен?

Сандо: В мазето на Мандо.

Мандо: Първата ни песен е записана в сглобяем гардероб от Ikea в едно мазе. В последствие мазето го смених като локация, но гардеробът все още е неотлъчна част от звукозаписния процес – вече е уплътнен и с родопско одеяло!

А каква е идеята зад песента "Червената шапчица"? Отново ли е по истински случай?

Мандо: Тук автор на текста е изцяло Сашо, така че него ще оставя да се обяснява.

Сандо: Определено е вдъхновена от истински събития, вече ще оставя слушателите да преценят, коя част е по действителен случай и коя е добавена с развлекателна цел.

Всъщност какво е мнението на по-възрастните за песните ви, имайки предвид, че те не разбират това, за което пеете и хумора в песните за тях е нетипичен - инфлуенсъри, giveaway, промотиране и т.н.?

Сандо: Макар и хуморът отчасти да е нетипичен, имаме достатъчно шеги, които грабват и по-възрастна аудитория.

Мандо: Да, в „Шаба даба ду“ наистина се пее за неща, далечни от по-възрастното поколение, но решихме, че това не трябва да ни спира от реализирането на идея, която смятаме за готина. В останалите ни песни, обаче, не преобладават такива думички, така че мисля, че в творчеството ни има за всекиго по нещо.

И двамата ли се занимавате само с музика и ако не - как съчетавате музиката с основната ви работа?

Сандо: И двамата си имаме друго основно занимание. Музиката идва в моментите, в които искаме да се откъснем от ежедневието. Мисля, че добре се балансира за момента.

Мандо: И двамата си имаме основна работа, далечна от музиката. При мен може би малко по-малко, тъй като все пак е творческа - дизайнер за филми съм. С музика се занимавам в останалото си време. Натоварващо е понякога, но когато знам, че мога да направя нещо, което мисля, че ще е яко, но не го правя, то тогава не се чувствам пълноценен и щастлив.

Коя ще бъде следващата ви песен? Разкажете ни малко повече за нея.

Сандо: Тук вече трудно, тъй като работим успоредно по няколко и все още не сме решили коя първа ще види бял свят. Но поне може да обещаем, че ще има още.

Мандо: Имаме няколко идеи, по които работим в момента. Което и да решим да пуснем, обаче, едно е сигурно – феновете няма да останат разочаровани.

 

Интервю на Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Ваня Щерева: Нетрайният ми интерес към нещата е едно от лошите ми качества

Актрисата Ивана Керанова: Изкуството е голямо, има място за всички

Петър Антонов: Всеки може да се роди с талант, но по-важно е моженето

Какви книги чете актрисата Вилислава Кирилова?

Николаос Цитиридис тръгва на турне с ново комедийно шоу

Петър Дочев: Много се радвам на тези артисти, които са расли на улицата

Радивое Андрич: По-скоро бих копал канали, отколкото да работя в офис

Какво чете актрисата Добрина Гецова?

Диа Мантова: Да преподаваш актьорско майсторство е изключително голяма отговорност

Димитър Маринов: Артистът е човек, който приема изкуството като начин на живот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com