Стивън Кинг: Честта е невидимата кост, която държи главата изправена

52865
Стивън Кинг: Честта е невидимата кост, която държи главата изправена

Да започнем с няколко великолепни цитата:

1. Заеми се с това да живееш или с това да умираш. 

2. Чудовищата са реални, призраците също. Живеят вътре в нас и понякога ни побеждават. 

3. Имам сърцето на младеж. Държа го в един буркан в мазата.

4. Ако нямаш време да четеш, никога няма да напишеш нищо свястно.

5. Честта е онази невидима кост, която държи главата изправена. 

6. Добрите книги не разкриват тайните си веднага.

7. Фикцията е истината, която откриваш в лъжата. 

8. Хуморът е гняв, маскиран с грим. 

9. Аматьорите седят и чакат вдъхновението, останалите от нас просто сядат и започват да работят. 

10. Бог е жесток. Понякога иска да живееш.

***

Големият парадокс в живота на Стивън Кинг, е че посвети десетилетия да разказва супер страшни истории, a светът завинаги ще го запомни тъкмо с онези, в които нямаше кой знае какъв ужас: "Зеленият път" и "Изкуплението Шоушенк". 

През цялата си кариера Кинг, който вече е на 70 години, е продал около 350 милиона копия.

Написал е близо 50 романа и близо 100 разказа и един от най-продуктивните автори въобще.

В своята книга "За писането: Мемоари на занаята" Кинг разказва, че никога не разчита на музата. Според него, за да я привикаш към себе си, трябва не да я чакаш да те осени по магически път, а всеки ден да се трудиш непрекъснато, за да й създадеш условията за посещение.

Стивън Кинг е роден в Портланд, щата Мейн, в семейството на Доналд и Рут Пилсбъри Кинг. През 1949 г, когато Кинг е на две, баща му напуска семейството и Рут отглежда сама Стивън и по-големия му брат Дейвид, понякога изпадайки в големи финансови затруднения. Започват да се местят в различни градове, като най-накрая се установяват в Дърам, Мейн, където се грижат за родителите на Рут до смъртта им.

Стивън Кинг пише своите първи истории още на 7-годишна възраст. В училище той находчиво продава на своите съученици разказите, които е скалъпил вкъщи. Хлапето не е обичано от учителите и след като го разкриват, е принуден да върне печалбите от своите продажби.

На 13 години Кинг намира кашон със стари книги на баща си, основно хорър и научна фантастика. Това се оказва ключово преживяване за него - оттогава насетне Кинг ще се превръща все повече в писател на ужаса. 

Пробивът

От 1966 до 1970 г. Кинг следва английски език в университета в Мейн. Там той пише колона в училищното списание, наречена „Боклукчийската кола на Кинг“ (King's Garbage Truck). За да се издържа, Кинг се захваща със най-различни работи. Една от тях е в индустриална пералня, досущ като Мартин Идън. В друг момент се издържа като...гробар. Това определено задава определени бъдещи идеи. В университета се запознава с бъдещата си съпруга - Табита. 

Кинг получава сертификат за преподаване на английски език на гимназиално ниво, но тъй като не успял веднага да си намери работа, доходите му идвали основно от разкази, публикувани в мъжки списания. Много от тях са публикувани в сборника „Нощна смяна“. През 1971 г. Кинг се жени за Табита Спърс, с която са колеги от университета. През есента на същата година започва работа като преподавател в Хемпдън, Мейн. Продължава да пише разкази за различни списания и работи върху идеите си за романи. Въпреки това, финансовото състояние на семейството е много лошо – Кинг живее с жена си и детето си в каравана, като често се налага да им спират телефона поради неплатени сметки. Големият пробив обаче идва с "Кери", която се продава в десетки хиляди бройки. Следват "Прокълнатият Сейлъмс Лот", "Сиянието" и много други, които превръщат Кинг в утвърден автор. 

Кризата

Голямата криза настъпва през 80-те. Кинг се предава на нещо като депресия на средната възраст, която постепенно взема връх в състоянията му. Алкохолизмът му достига огромни нива, но това не е единственото - писателят започва да злоупотребява изключително често с кокаин. Успява да се спаси единствено с помощта на съпругата и приятелите му. Всички са ужасени, когато намират в кошчето му за боклук бирени кутии, цигарени угарки, кокаин, Ксанакс, Валиум, Никуил, сироп за кашлица и марихуана. Кинг казва, че и до ден днешен няма почти никакъв спомен за романите, които е написал през 80-те. "Например "Томичукалата". Не помня да съм писал и 1 страница от този роман", разказва по-късно писателят. Странното е че тъкмо в този период успява да напише вероятно най-добрия си роман - "То". 

Катастрофата

На 19 юни 1999 г., около 16:30 Кинг четял книга и вървял по тротоара до шосе №5 в Ловел, Мейн. (впрочем писателят чете във всеки възможен момент - включително дори във фитнеса и в тоалетната) Шофьорът Брайън Смит, разсеян от кучето му на задната седалка на минивана си, блъска Кинг, който пада на около 4 метра от тротоара на шосето. Авторът е настанен първоначално в болница в Брайтън, а от там с хеликоптер в Люистън. Нараняванията му са следните: пробит ляв бял дроб, множество фрактури в краката, разкъсване на скалпа, счупено бедро. Костите на краката му първоначално са толкова раздробени, че докторите предлагат ампутация, но в крайна сметка ги фиксирали с външна шина.

Кинг после закупил вана, за да не се появи в eBay. По-късно ванът е предаден на гробище за коли. Първоначалният план на Кинг бил да го разбие с бухалка щом кракът му оздравее.

През 2002 г. той съобщава на феновете си, че има намерение да се откаже от писането и да се посвети на почивка, заради здравето си. Естествено, това се оказва лъжа - писателят страда от твърде сериозен работохолизъм и през 2006 г. отпечатва романа "Клетка", в който клетъчни телефони превръщат потребителите им в безмозъчни убийци. Следват "Дума Ки", сборникът с разкази "Точно след залеза", електронната новела "Ур" и "Под купола" - най-дългата книга на Кинг, след романа "То".

Критик на Тръмп

Това са 10-те любими книги на Стивън Кинг

Една от най-добрите препоръки, които може да получи някоя книга, е тази на писател. По повод своята 10-годишнина, сайтът за рецензии на...

Кинг е от яростните критици на Тръмп

Стивън Кинг е един от най-изразените критици на амедиканския президент. Наскоро той публикува статус в туитър, където написа, че има едно по-страшно нещо на този свят от неговите романи и това е обстоятелството, че Доналд Тръмп разполага с ядрено копче, което може да натисне всеки момент. Кинг и Тръмп взаимно се блокираха в Туитър, за да не се четат един друг. Писателят е заклет демократ и беше един от най-изявените подръжници на Обама. 

Преди време написа: "Тръмп е като импулсивен и избухлив 15 годишен тинейджър с разрешение да управлява 18-тонов камион".

Интересни факти

* Така и не харесва адаптацията на "Сиянието", въпреки, че лентата на Кубрик се превръща в култов филм. "Цялото нещо прилича на прекрасна кола, която няма двигател", казва писателят. 

* Според него самият най-добрата му книга е "То". 

Дело за плагиатство срещу Стивън Кинг - за половин милиард долара

Срещу писателя Стивън Кинг бе заведено съдебно дело на стойност половин милиард долара, съобщава таблоидът TMZ, цитиран от БГНЕС. Искът...

* Съпругата му Табита има пряка роля в това той да стане писател, понеже самият Кинг захвърля в коша първият си роман "Кери" и отчаян се отказва от писането. Жена му обаче го изважда от там, прочита го и му казва да го завърши. Именно с "Кери" Кинг осъществява своя пробив. 

* Кинг има фобия от две неща - летенето със самолет и числото 13. Когато пише 13-тата страница на книгата си гледа да я завърши максимално бързо и никога не спира там.

* Рекордьор е в Гинес като писателят с най-много адаптирани на филми творби.

* Той и съпругата му Табита притежават собствена радиостанция.

* Свири на ритъм китара в писателска банда от 1992 до 2012-та. Правеха турне всяка година. 

* За малко Алис Купър да изиграе "То" в лентата. В последния момент обаче го сменят с Тим Къри. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Петър Антонов: Всеки може да се роди с талант, но по-важно е моженето

Какви книги чете актрисата Вилислава Кирилова?

Николаос Цитиридис тръгва на турне с ново комедийно шоу

Петър Дочев: Много се радвам на тези артисти, които са расли на улицата

Радивое Андрич: По-скоро бих копал канали, отколкото да работя в офис

Какво чете актрисата Добрина Гецова?

Диа Мантова: Да преподаваш актьорско майсторство е изключително голяма отговорност

Димитър Маринов: Артистът е човек, който приема изкуството като начин на живот

Какво чете актрисата Деляна Хаджиянкова?

Какво чете актьорът от "Ол Инклузив" Петър Калчев?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com