X
 
 

Гърци и македонци: Какво ги свързва, какво ги разделя

1966 5
photo of Гърци и македонци: Какво ги свързва, какво ги разделя
Всички искат Гърция и Македония вече да се разберат за името. Но никой не отстъпва. Спорът е политизиран и най-вече идеологически. Забравя се например това, че гърците и македонците са си повече близки, отколкото чужди.

На срещата на правителствените ръководители от страните на Западните Балкани в Скопие миналата седмица присъства и председателят на Съвета на Европа Доналд Туск. В контекста на обтегнатите отношения с Русия, страните от бивша Югославия стават все по-интересни за Брюксел. Става дума за приобщаването на тези страни към Запада и за стабилността на региона. Спомените за Студената война се смесват със силната обвързаност на Балканите с втората голяма трудна тема за ЕС - Турция.

Доналд Туск похвали страната-домакин Македония за това, че след избора на новия премиер Зоран Заев полага усилия за решаване на дълготрайния конфликт с южната си съседка Гърция. За Скопие залогът е голям - страната се надява на членство в ЕС и НАТО, което може да даде така желания тласък на икономическия растеж. Но полза от това може да има и ЕС, който иска да спечели на своя страна бившите социалистически страни от региона, ухажвани силно и от Москва. Гърция пък блокира членството на Македония в ЕС и НАТО заради неразрешения спор за името на Македония.

Повече прилики отколкото различия

Гръцкият професор по антропология Йоанис Манос казва, че много гърци възприемат сюжета с името като присвояване на гръцката култура и история от македонските националисти, имащи териториални претенции към днешна Гърция. Според него спорът в медиите почива преди всичко на идеологическа основа и не се обръща никакво внимание на нещата, които свързват двата народа в културно и историческо отношение. И точно в тези прилики се крие огромен потенциал за разрешаването на конфликта.

Кастро беше дотук

Куба има нов президент - Мигел Диас-Канел. Така ерата Кастро отива в историята. Тя беше белязана от капризите на международната полити...

"Нашият опит показва, че много повече неща ни свързват, отколкото ни разделят. И ако ние се фокусираме върху приликите, можем по-лесно да преодолеем проблемите, пречещи на намирането на решение на конфликта", казва антропологът.

Македонците искат стабилност

Изглежда обаче, че малцина се интересуват от това. И Йоанис Манос не вярва, че спорът за името може да бъде разрешен до края на годината. Има твърде много препятствия и пред двете страни, които затрудняват намирането на приемлив компромис. Последните анкети потвърждават това: 63 процента от македонците искат скорошно решаване на спора, а 61 процента от гърците отхвърлят категорично използването на името "Македония".

"Те нямат никакво право да се наричат с това име или да използват производни, като например Нова или Северна Македония", възмущава се един 27-годишен фризьор от Солун. "Все ми е едно дали трябва да променяме името си или не", казва пък един 42-годишен шофьор на такси от Скопие. Много по-важно за него е бъдещото членство на страната в ЕС да подобри положението на трудовия пазар, и семейството му да има бъдеще.

Макрон – новият водач на Европа

Френският президент е един от малкото политици в Европа, който притежава и военната мощ и решителността, за да бъде глобален играч. И ...

Проблемът е политически

Професорът по антропология в скопския университет Люпчо Ристески смята, че са политически препятствията пред сближаването - не само между гърците и македонците, но и между всички балкански страни. Антропологията е трън в очите на политиците, казва той: "Нашата наука не случайно бива маргинализирана в балканските общества. Дори по държавната македонска телевизия отправиха съвет към младите да не следват антропология. Ние изследваме възникването на идентичностите и сме особено критични, когато правителствата използват този процес на развитие за своя полза", казва той.

Затова не е чудно, че антропологичните познания за културните прилики между двете страни почти не намират място в дебата. А именно тези общи неща могат да внесат раздвижване в зациклилия спор за името.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • източник-ДОЙЧЕ СЕРЕ...сере...сере... 3 източник-ДОЙЧЕ СЕРЕ...сере...сере... преди 3 седмици Профил на трол?
  Опсььь...Тия от ДОйче СЕРЕ пак се усраха яко...Според тяхната ИЗПЪРДЯНА ТЕОРИЯ византийците и макетата са си били повече близки, отколкото чужди...ха,ха,ха...СМЕШКИ-ХУМОРЕСКИ и ПРИКАЗКИ ОТ ШЕХЕРЕЗАДА...личи си колко са далеч от ИСТОРИЯТА И ОБИЧАИТЕ на тия два народа!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ/ euФОБ/ 2 Македонецъ/ euФОБ/ преди 3 седмици Профил на трол?
  /1/ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ И МРАЗЯ ЗА мен е ТОЧНИЯТ израз. Какво имаме ? Първо в Основата на ЛЪЖАТА европа стой ЛЪЖАТА на Гърция за някаква си гръцка демокрация Визира се полиси Атина и гравитиращите други полиси на които в противовес стой Спарта и други полиси. Атина не е била никаква демокрация , но и да приемем тази лъжа за малко то ФАКТ е ,че печели Спарта/ Олигархията/. ТОЧНО КАКТО И ДНЕС
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Значи Първо нямаме никаква Гърция ,а някакви си градове държави завзети от едни ГЮПТИ/КИ * цигани*ки наричащи се елини/ки. от НАС Българите/ Македонците * Пелегаси*ки или Целият Славянски свят. Царъ Александъръ е Българин ИМЕННО защото е Македонец и неговият учител Аристотелъ СЪЩО е Българин , разбира се и Платон
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  А, през 7 в синовете и дъщерите на Царъ Александъръ предвождани от Князъ Аспарухъ се завърнаха в своята РОДИНА ,освобождавайки местният Народ ,техните Братя и Сестри от римско робство. Ама и утр*пката митеран признава ,че България е първата цивилизация в Европа и за това си патим и до днес. Ние дадохем Начало на Нещо мутирало до днешното Грозно и Уродливо ес
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  DW с поредната (мразя този израз не е истина в случая) "либерастка" соросоидна статия за нашите работи.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 25 май

Овен Този петък разчитайте само на себе си. Много вероятно е някой да се опита да ви подведе. Макар и неумишлено последиците няма да с...