X
 
 

Гърци и македонци: Какво ги свързва, какво ги разделя

2025 5
photo of Гърци и македонци: Какво ги свързва, какво ги разделя
Всички искат Гърция и Македония вече да се разберат за името. Но никой не отстъпва. Спорът е политизиран и най-вече идеологически. Забравя се например това, че гърците и македонците са си повече близки, отколкото чужди.

На срещата на правителствените ръководители от страните на Западните Балкани в Скопие миналата седмица присъства и председателят на Съвета на Европа Доналд Туск. В контекста на обтегнатите отношения с Русия, страните от бивша Югославия стават все по-интересни за Брюксел. Става дума за приобщаването на тези страни към Запада и за стабилността на региона. Спомените за Студената война се смесват със силната обвързаност на Балканите с втората голяма трудна тема за ЕС - Турция.

Доналд Туск похвали страната-домакин Македония за това, че след избора на новия премиер Зоран Заев полага усилия за решаване на дълготрайния конфликт с южната си съседка Гърция. За Скопие залогът е голям - страната се надява на членство в ЕС и НАТО, което може да даде така желания тласък на икономическия растеж. Но полза от това може да има и ЕС, който иска да спечели на своя страна бившите социалистически страни от региона, ухажвани силно и от Москва. Гърция пък блокира членството на Македония в ЕС и НАТО заради неразрешения спор за името на Македония.

Кастро беше дотук

Куба има нов президент - Мигел Диас-Канел. Така ерата Кастро отива в историята. Тя беше белязана от капризите на международната полити...

Повече прилики отколкото различия

Гръцкият професор по антропология Йоанис Манос казва, че много гърци възприемат сюжета с името като присвояване на гръцката култура и история от македонските националисти, имащи териториални претенции към днешна Гърция. Според него спорът в медиите почива преди всичко на идеологическа основа и не се обръща никакво внимание на нещата, които свързват двата народа в културно и историческо отношение. И точно в тези прилики се крие огромен потенциал за разрешаването на конфликта.

"Нашият опит показва, че много повече неща ни свързват, отколкото ни разделят. И ако ние се фокусираме върху приликите, можем по-лесно да преодолеем проблемите, пречещи на намирането на решение на конфликта", казва антропологът.

Македонците искат стабилност

Изглежда обаче, че малцина се интересуват от това. И Йоанис Манос не вярва, че спорът за името може да бъде разрешен до края на годината. Има твърде много препятствия и пред двете страни, които затрудняват намирането на приемлив компромис. Последните анкети потвърждават това: 63 процента от македонците искат скорошно решаване на спора, а 61 процента от гърците отхвърлят категорично използването на името "Македония".

Макрон – новият водач на Европа

Френският президент е един от малкото политици в Европа, който притежава и военната мощ и решителността, за да бъде глобален играч. И ...

"Те нямат никакво право да се наричат с това име или да използват производни, като например Нова или Северна Македония", възмущава се един 27-годишен фризьор от Солун. "Все ми е едно дали трябва да променяме името си или не", казва пък един 42-годишен шофьор на такси от Скопие. Много по-важно за него е бъдещото членство на страната в ЕС да подобри положението на трудовия пазар, и семейството му да има бъдеще.

Проблемът е политически

Професорът по антропология в скопския университет Люпчо Ристески смята, че са политически препятствията пред сближаването - не само между гърците и македонците, но и между всички балкански страни. Антропологията е трън в очите на политиците, казва той: "Нашата наука не случайно бива маргинализирана в балканските общества. Дори по държавната македонска телевизия отправиха съвет към младите да не следват антропология. Ние изследваме възникването на идентичностите и сме особено критични, когато правителствата използват този процес на развитие за своя полза", казва той.

Затова не е чудно, че антропологичните познания за културните прилики между двете страни почти не намират място в дебата. А именно тези общи неща могат да внесат раздвижване в зациклилия спор за името.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • източник-ДОЙЧЕ СЕРЕ...сере...сере... 3 източник-ДОЙЧЕ СЕРЕ...сере...сере... преди 8 месеца Профил на трол?
  Опсььь...Тия от ДОйче СЕРЕ пак се усраха яко...Според тяхната ИЗПЪРДЯНА ТЕОРИЯ византийците и макетата са си били повече близки, отколкото чужди...ха,ха,ха...СМЕШКИ-ХУМОРЕСКИ и ПРИКАЗКИ ОТ ШЕХЕРЕЗАДА...личи си колко са далеч от ИСТОРИЯТА И ОБИЧАИТЕ на тия два народа!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ/ euФОБ/ 2 Македонецъ/ euФОБ/ преди 8 месеца Профил на трол?
  /1/ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ И МРАЗЯ ЗА мен е ТОЧНИЯТ израз. Какво имаме ? Първо в Основата на ЛЪЖАТА европа стой ЛЪЖАТА на Гърция за някаква си гръцка демокрация Визира се полиси Атина и гравитиращите други полиси на които в противовес стой Спарта и други полиси. Атина не е била никаква демокрация , но и да приемем тази лъжа за малко то ФАКТ е ,че печели Спарта/ Олигархията/. ТОЧНО КАКТО И ДНЕС
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Значи Първо нямаме никаква Гърция ,а някакви си градове държави завзети от едни ГЮПТИ/КИ * цигани*ки наричащи се елини/ки. от НАС Българите/ Македонците * Пелегаси*ки или Целият Славянски свят. Царъ Александъръ е Българин ИМЕННО защото е Македонец и неговият учител Аристотелъ СЪЩО е Българин , разбира се и Платон
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  А, през 7 в синовете и дъщерите на Царъ Александъръ предвождани от Князъ Аспарухъ се завърнаха в своята РОДИНА ,освобождавайки местният Народ ,техните Братя и Сестри от римско робство. Ама и утр*пката митеран признава ,че България е първата цивилизация в Европа и за това си патим и до днес. Ние дадохем Начало на Нещо мутирало до днешното Грозно и Уродливо ес
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  DW с поредната (мразя този израз не е истина в случая) "либерастка" соросоидна статия за нашите работи.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално