Индия: Страната, в която не искат възрастните хора

7401
Индия: Страната, в която не искат възрастните хора
Снимка: Getty Images / Guliver

Много от възрастните хора в Индия са изоставени от всички. Дори семействата им не се грижат за тях, защото традицията била такава. Индия се превръща в страна, която обръща внимание главно на младите и преуспяващите.

Недалеч от град Мангалор в югозападната част на Индия се намира старческият дом "Абхая Асмаря". Тук живеят възрастни индийци и индийки, които няма къде да отидат. Бедни хора, които са отритнати от близките си. Старческият дом е спасението за тези хора, които иначе биха се оказали на улицата – без здравна помощ и подкрепа. А в дома от време на време идват лекари. По-тежките случаи се изпращат в близката болница.

Най-новата граница в Европа?

Една граница, която беше станала невидима, може пак да се появи на географските карти. Какво ще се случи с ирландската граница след Б...

В „Абхая Асмаря" възрастните хора спазват стриктен график - всичко се случва в предварително определен час. Като цяло домът е нелошо място. Макар че надали някой от обитателите му истински е искал да прекара старините си точно тук. Много от възрастните индийци обаче нямат друг изход и би трябвало да са щастливи, че поне имат покрив над главите си, защото много техни връстници нямат и това.

Изоставени и от държавата

"Индия не е за възрастни хора", казва Матю Чериан, директор на най-голямата индийска неправителствена организация HelpAgeIndia, която полага грижи за възрастните хора. Според него, Индия се превръща все повече в страна, която откликва само на нуждите на младите и образованите. Макара че делът на хората, които са над 60 години, непрестанно расте. Според Индийския институт за медицински науки AIIMS, през 2050 година 320 милиона от индийците ще са на над 60 години. Това отговаря на една пета от населението на страната. Днес 120 милиона индийци са на възраст над 60 години.

Проблемът: в Индия не съществуват почти никакви форми на социално осигуряване за старини. Едва 1,6% от възрастните хора в страната – а това са най-бедните от бедните - получават нещо като държавна пенсия, обяснява Чериан. Добрите намерения за подкрепа и грижи за старите хора съществуват само на хартия, казва той и добавя, че осъществяването им в такава гъстонаселена страна като Индия би отнело доста време.

Забравете за сплотеното индийско семейство!

Страната, в която се живее най-добре в света

Преди 100 години Финландия извюва своята независимост. От тогава насам тя е извървяла дълъг път - днес тя е страната с най-високо каче...

Много от възрастните хора в Индия са не само бедни. Често те стават жертва на лошо, дори брутално отношение - в много от случаите от страна на собствените си роднини, казва Шри Шреенат Хедже, директор на старческия дом "Абхая Асмаря". Според изследване на HelpAgeIndia, 50% от възрастните индийци са преживели поне веднъж физическо или вербално насилие и то от страна на собствените си роднини.

"Моделът на голямото и сплотено индийско семейство, който съществуваше поколения наред, днес вече не функционира", обяснява Хедже. Това е и една от причините, поради които страната се нуждае от все повече старчески домове. По данни на HelpAgeIndia, едва 220.000 индийци живеят в държавните старчески домове. В страната има и частни домове, но възрастните индийци, които могат да си ги позволят, са твърде малко и продължават да намаляват.

Здравеопазването: пълна катастрофа за старите хора

В Индия не само животът в старчески дом се оказва лукс. Лукс е и това да имаш здравна осигуровка. Едва преди десет години в страната е въведена специална здравна осигуровка за най-бедните хора. По настояване на HelpAgeIndia, от април 2016 тя вече обхваща и възрастните индийци. "Иска ни се повече възрастни индийци да се възползват от тази осигуровка", казва Джайн Нишант от Германското дружество за международно сътрудничество в Делхи. Много от тях обаче въобще не знаят за съществуването ѝ, тъй като делът на неграмотните сред старите хора в Индия е особено висок.

Според проф. Прабха Адхикари от медицинския колеж в Мангалор, възрастните хора са изправени и пред още един голям проблем: страната изпитва остър недостиг на медицински кадри, специализирани в областта на грижите за възрастни хора. Проф. Адхикари е един от малкото останали гериатри в Индия. В цялата страна има едва шест преподавателски места по специалността гериатрия. Само четири от медицинските университети в Индия предлагат тази специалност. Една от причините за това е, че останалите лекари - например специалистите по вътрешни болести - печелят много по-добре.

Това решение на Тръмп може да взриви Близкия Изток

Все пак САЩ ще преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим. Доналд Тръмп е информирал за това палестинския президент Махмуд Абас. ...

Културните традиции

Но дори и да имаше повече гериатри в Индия, проблемите с медицинското обслужване на възрастните хора нямаше да бъдат решени. Защото и болногледачите са твърде малко. Д-р Моханрай Рай преди време е открил частната фирма за болногледачи "Home Care". Той казва, че това е сравнително нова бизнес идея за Индия, която - поради голямата нужда - ще става все по-доходоносна.

Д-р Рай споделя, че вече има много клиенти - богати семейства, които искат да наемат болногледач за възрастните си родини. Той обаче изпитва сериозни трудности при набирането на персонал. "Налага ми се да пътувам надалеч - до райони, в които безработицата е много висока, за да намеря хора, желаещи да работят при мен като болногледачи", разказва той. Причината: в Индия никой не иска да полага грижи за чужди хора. Това било несъвместимо с принципите на индийската култура, обяснява д-р Рай.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...