Японски невести за джихадистите от ИД?

3737
Японски невести за джихадистите от ИД?

Че се намират европейки, които смятат за привлекателно да се омъжват за джихадистите от т.нар. "Ислямска държава", знаем отдавна. За японки досега не бяхме чували нищо. На какво се дължи това?

В един бежански лагер Северен Ирак в момента са задържани около1300 жени от различни държави, които са се присъединили към т.нар. „Ислямска държава“, за да се омъжат за джихадисти. Според представител на иракските сили за сигурност, в лагера има граждани от около 14 държави, в т.ч. и от Япония.

Интересното е, че в самата Япония досега е известен само един-единствен случай на местен човек, присъединил се към ИД. Става въпрос за студент от Хокайдо, който изразявал желание "да се включи в революцията", и който впоследствие е бил задържан. Правителството досега не е съобщавало за японски жени, които да са се присъединили към "Ислямска държава".

Мега-ураганите: Ужасът, който ще ни застига все по-често?

Сезон на ураганите, и то какъв! След "Харви", който опустоши Луизиана и Тексас и предизвика наводнения в Хюстън, дойде "Ирма". Учените ...

Напоследък сред младите японци се забелязва леко нарастващ интерес към близкоизточните култура и религия – включително и към посещения на джамията в токийския квартал Шибуя. Говорител на Съюза на мюсюлманите в Япония обаче съобщи, че не е чувал за жени, които да са се присъединили към ИД.

Паралели със сектата "Аум"

Медийният експерт от университета в Хокайдо Макото Ватанабе смята, че е твърде възможно някои млади японки - също както и някои от младите европейки - да са попаднали в мрежите на идеолозите на ИД в интернет. "Когато един млад човек е дезориентиран или се чувства изолиран в обществото, той става уязвим за екстремистки влияния, разпространявани в социалните мрежи", твърди Ватанабе.

Експертът прави паралел с японската секта "Аум Шинрикьо", която призоваваше за сваляне на японското правителство. Извършената от нейни привърженици през 1995 г. газова атака в токийското метро, при която загинаха 12 души и пострадаха хиляди, сложи край на съществуването на сектата.

Кой е мюсюлманин №1 в Русия?

В Русия двама души са над всякакви закони: президентът Владимир Путин и… Рамзан Кадиров. Президентът на автономната република Ч...

"Хората, които се бяха отдали на този култ, се опитваха да придадат някакъв смисъл на живота си, привлечени от една организация със засилен религиозен елемент“, казва Ватанабе. Сега същото се случва и с някои млади японци, които се чувстват привлечени от "Ислямска държава", допълва експертът.

Тема-табу

Ако японски момичета и жени наистина са се присъединили към ИД, за да стават съпруги на джихадисти, след завръщането си в Япония те не могат да разчитат на никаква симпатия или разбиране. Затова пък едва ли ще им се търси съдебна отговорност. Според Ватанабе, една от причините за това е, че японските медии избягват темата и са наложили пълно мълчание по въпроса. Очевидно от нежелание да се петни имиджа на страната. Освен това те се занимават предимно със скандалите на местните политици и медийните звезди. Ватанабе смята освен това, че е напълно възможно японското правителство да е дало указания на медийните концерни да си държат езика зад зъбите по този въпрос.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com