Кибервойна на Русия срещу НАТО?

1389
Кибервойна на Русия срещу НАТО?
Снимка: Thinkstock

Русия явно води нова кибервойна, като се опитва да сплашва и шпионира военнослужещи на НАТО, разположени в Прибалтика и Полша. Методът вече беше изпитан на няколко места.

Официални представители на САЩ и НАТО потвърдиха, че са разтревожени от съобщения, според които непознати парадирали с това, че разполагат с много лични информации за военните на НАТО, разположени в Литва, Латвия, Естония и Полша. 

Амбазония - най-новата държава?

Когато европейците прокарвали граници на Черния континент, рядко се съобразявали с наличието на етнически вражди и конфликти. Това създ...

Преди това „Уолстрийт джърнъл“ беше съобщил, че Русия използва разузнавателна техника, в това число дрони и скрити антени, за да изтегля данни от мобилните телефони на военните. Войници от НАТО са били заговаряни на обществени места от непознати лица с цел да ги сплашват, демонстрирайки пред тях, че знаят много неща за личния им живот. Войниците смятат, че въпросните непозната са били руски агенти.

Подривна дейност край границите с Русия

"Има опити за подривна дейност спрямо нашия военен персонал. Но въпреки тези нови хибридни предизвикателства, нашите войници са добре подготвени за мисията си", е цитиран да казва неназован официален представител на НАТО. Той е уверил, че сигурността на военнослужещите е приоритетен въпрос за Алианса.

Много от страните, които осигуряват войници за мисията на НАТО в близост до границите на Русия, са предупредили военнослужещите си да не споделят информации в социалните мрежи, тъй като това би улеснило достъпа до техните данни. В началото на годината Литва успешно блокира предполагаема руска кампания с фалшиви информации, според които германски войници били изнасилили малолетно момиче. Литва е една от страните, които най-интензивно подготвят военните си за предизвикателствата в интернет.

"Да знаеш, че Москва те наблюдава, може да се превърне в тежко психологическо бреме", казва за ДВ анализаторът от американската фондация German Marshall Fund Бруно Лете. За него тези случаи са доказателство за това, колко активно Русия е интегрирала в стратегията си за сигурност и отбрана и методите за водене на кибервойна. В това отношение НАТО трябва да направи повече, убеден е експертът. 

Каталуния и югославското дежа вю

Страните, произлезли от бивша Югославия, внимателно проследиха каталунския референдум. На Балканите сепаратистките настроения все още с...

Бившият офицер от холандските тайни служби, а сега водещ кибер-анализатор в телекомуникационната компания Verizon Джо Шенуди, оценява сегашната ситуация като много опасна. "Очевидно е, че Русия изпраща хора, които чрез "социална манипулация" на място имат възможност да се доберат до много повече оперативна информация, отколкото ако седяха пред компютрите си някъде в Москва", посочва той. 

Сега е ред на НАТО

Шенуди вижда най-голямата опасност в т.нар. "Social Engineering": шпионирането в най-близкото обкръжение на даден човек и умишленото заблуждаване с цел извличането на информация. Въпреки че са обучавани и многократно предупреждавани, и независимо че работят в секретни области, много потребители действат лекомислено – охотно споделят данни за местонахождението си или свалят различни апликации от интернет. "Така улесняват противника, който може да следи придвижването на части или локациите на провежданите учения, или да се рови в джипиес-координатите и да изпраща фалшиви есемес-съобщения", разяснява Шенуди. Военнослужещите от НАТО също имат свой личен живот, а "руснаците ще правят всичко възможно, за да проникнат навсякъде, където могат", казва още експертът.

"Всичко това се прави вече се прави в Украйна от 2014 година насам", твърди бившият естонски президент Томас Илвес. Той припомня, че неговата страна е била първата жертва на това, което днес наричаме кибервойна: през 2007 г. предполагаеми руски хакери парализираха временно инфраструктурата в столицата Талин. "Сега е ред на НАТО", казва Илвес.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com