12 млрд. лева достигнаха разходите за пенсии месец преди края на годината

7983
12 млрд. лева достигнаха разходите за пенсии месец преди края на годината
Снимка: iStock

Разходите за пенсии достигнаха 12.1 млрд. лева към края на месец ноември тази година. Това е увеличение от 2.04 млрд. лева спрямо същия период на миналата година, което представлява ръст от 20.2% на годишна база, става ясно от данните за касовото изпълнение на консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО), публикувани от Националния осигурителен институт.

Така месец преди края на годината, заложеният план за разходите за пенсии е изпълнен на 98.5%. Причина за резкия скок в разходите са добавките от 50 и 120 лева към пенсиите на всички пенсионери, както и по-високите минимални размери на пенсиите и увеличеният максимален размер от началото на годината, посочват от НОИ.

Най-важните промени за пенсиите влизат в сила от 25 декември, 2021 година

От 25 декември 2021 г. влизат в сила промени в пенсионното законодателство, които ще повлияят върху размера на трудовите пенсии. Ето ка...

В резултат на това, разликата между приходите и разходите по ДОО достига близо 6.6 млрд. лева, която са компенсирани с трансфери от централния бюджет.

За сравнение, общият размер на постъпилите приходи от осигуровки възлиза на 8.21 млрд. лева към края на месец ноември, на фона на общи разходи от 14.7 млрд. лева за същия период. Докато приходите, които нарастват с 922 млн. лева на годишна база, представляват 96.6% изпълнение на плана за годината, то разходната част е на 99.5% от заложения годишен план, месец преди края на 2021 година. Общите разходите по бюджета на ДОО нарастват с 2.2 млрд. лева спрямо същия период на миналата година.

Следващата по значимост и големина група разходи в консолидирания бюджет на ДОО, след тези за пенсии, са разходите за изплащане на парични обезщетения и помощи по Кодекса за социално осигуряване, които към 30 ноември са в размер на 1.849 млрд. лева или 90.7% изпълнение на плана за годината. Отчетените разходи за единадесетте месеца на годината са с 88.4 млн. лв. повече спрямо същия период на 2020 г.

Учителски пенсионен фонд

Отчетените приходи в Учителския пенсионен фонд към 30 ноември са в размер на 83.8 млн. лева, което представлява 96.0% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са с 8.2 млн. лева повече в сравнение със същия период на 2020 година.

Колко ще скочи възрастта за пенсия през следващите години?

България прилага политика за плавно покачване на необходимата възраст за получаване на пенсия от 2016 година насам. Според Кодекса за с...

Общо отчетените разходи на Учителския пенсионен фонд към 30 ноември са в размер на 48.3 млн. лева, което представлява 83.2% изпълнение на плана за годината. Извършените разходи са с 5.7 млн. лева повече в сравнение със същия период на 2020 г.

Фонд Гарантирани вземания на работниците и служителите

Отчетените приходи към 30 ноември са в размер на 2.8 млн. лв., което представлява 92.2% изпълнение на плана за годината. Постъпилите приходи са с 975 хил. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2020 г. Общо отчетените разходи са в размер на 3.4 млн. лв.,което представлява 72.6% изпълнение на плана за годината. Извършените разходи са с 2.9 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2020 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com