Арестуваха на Бахамите основателя на фалиралата криптоплатформа FTX

2399
Арестуваха на Бахамите основателя на фалиралата криптоплатформа FTX
Снимка: Getty Images

Основателят на фалиралата борса за криптовалути FTX Сам Банкман-Фрид е арестуван на Бахамите, съобщи главният прокурор на карибската страна. Той трябва да се яви във вторник пред съд в столицата Насау.

Полицията съобщи, че 30-годишният Банкман-Фрид е бил задържан за "финансови престъпления" срещу законите в САЩ и Бахамите. Миналия месец FTX обяви несъстоятелност в Америка, поради което много потребители не успяха да изтеглят средствата си. Според съдебно заявление от миналия месец FTX дължи на 50-те си най-големи кредитори почти 3,1 млрд. долара.

Любомир Захаринов: При траен спад на криптото, европейската ай-гейминг индустрия ще е най-привлекателният работодател за IT специалисти

България е „гореща“ дестинация за разработчици на игри като през последните години се създадоха и продадоха няколко стартир...

FTX - собственик и оператор на борсата за криптовалути FTX.COM, е основана през 2019 г. от Банкман-Фрид, бивш търговец от Уолстрийт и бивш служител на Google - Гари Уанг. Тя се превърна във втората по големина криптоборса в света, търгувайки с около 10 млрд. долара криптовалути на ден. В своя пик през юли 2021 г. имаше над един милион потребители.

Само че на 11 ноември FTX подаде молба за защита от фалит, след като потребителите изтеглиха 6 млрд. долара от платформата за три дни, а конкурентната борса Binance се отказа от спасителна сделка. В същото време Банкман-Фрид подаде оставка като главен изпълнителен директор на FTX.

"Не съм извършил съзнателно измама, не мисля, че съм извършил измама, не съм искал нищо от това да се случи. Със сигурност не съм бил толкова компетентен, колкото си мислех, че съм", казва той пред BBC.

Не е ясно каква част от средствата на хората, които са ги вложили в борсата, ще бъдат възстановени в края на процедурата по несъстоятелност. Борсата FTX позволяваше на клиентите да обменят нормални пари за криптовалути като биткойн.

71% от българите, инвестиращи в крипто, го правят за дългосрочно

Биткойн може да се търгува 70% надолу от пика си в $69 044, но това не значи, че крипто инвеститори са загубили вяра в индустрията. 71%...

Банкман-Фрид някога беше възприеман като млада версия на легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет, а в края на октомври нетното му състояние се оценяваше на повече от 15 млрд. долара. Той ще бъде задържан "съгласно Закона за екстрадицията", се казва в изявление на главния прокурор на Бахамските острови. Регулаторните органи на Уолстрийт също заявиха, че ще предприемат действия срещу 30-годишния бизнесмен.

"Комисията по ценните книжа и фондовите борси разреши отделно обвинения, свързани с нарушенията на нашите закони за ценните книжа от страна на г-н Банкман-Фрид, които ще бъдат публично представени утре в Южния окръг на Ню Йорк", заяви служителят на Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) Гурбир Гревал.

Банкман-Фрид трябваше да даде показания за срива на FTX пред Конгреса на САЩ във вторник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси