Депозитите минаха 100 млрд. лева

5442
Депозитите минаха 100 млрд. лева
Снимка: istock

Депозитите на граждани и фирми в българската банкова система преминаха границата от 100 млрд. лева за първи път. Това става ясно от данните на Българската народна банка към края на месец септември тази година.

Депозитите на неправителствения сектор записват увеличение от приблизително 841 млн. лева през септември, което възлиза на ръст от близо 1% на месечна база. Така към края на деветия месец на тази година, общата сума на депозитите в България достига 100.336 млрд. лева. За сравнение, депозитите на неправителствения сектор достигаха 99.495 млрд. лева към края на август. Увеличението на годишна база възлиза на 11.8%, което е леко забавяне спрямо годишния ръст, измерен през август (+12%). Сумата на депозитите у нас вече възлиза на 78.1% от брутния вътрешен продукт на България.

Депозитите на домакинствата възлизат на 64.508 млрд. лв. (50.2% от БВП) в края на септември 2021 година. Те се увеличават с 10.9% спрямо същия месец на 2020 г. (10.9% годишен ръст през август 2021 година).

Депозитите на фирмите достигат 31.609 млрд. лв. (24.6% от БВП) в края на септември 2021 година. В сравнение със същия месец на 2020 г. те се увеличават с 10.8% (13.5% годишно повишение през август 2021 година). Депозитите на финансовите предприятия нарастват с 36.3% на годишна база през септември 2021 година (18.3% годишно повишение през август 2021 г.) и в края на месеца достигат 4.218 млрд. лв. (3.3% от БВП).

„В условията на продължаващо покачване на заплатите в прогнозния хоризонт очакваме депозитите в банковата система да продължат да нарастват със сравнително високи темпове, но да следват плавна тенденция към забавяне.”, посочват от БНБ в най-новата си макроикономическа прогноза, актуална към края на третото тримесечие на тази година.

„Част от допълнителния доход на домакинствата се очаква да бъде използван за увеличаване на частното потребление или да се поддържа от домакинствата под формата на пари в брой. Намаляването на несигурността, определено от допускането за овладяване на пандемията от COVID-19, ще допринася за постепенното ограничаване на спестяванията с предпазен мотив.”, добавят от БНБ.

Депозитите на граждани и фирми преминаха границата от 100 млрд. лева на фона на нулеви и отрицателни лихви по срочните влогове у нас.

*Неправителственият сектор обхваща сектор Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови посредници, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни дружества и Пенсионни фондове) и сектор Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).

Още:

БНБ: Силното търсене на жилищни заеми вдига растежа на кредитирането

Силното търсене на жилищни заеми ще засили растежа на кредитирането през тази година, става ясно от макроикономическата прогноза на Бъл...

Въвеждат такса за теглене на пенсия от банкомат

Коя е най-масовата монета в България?

Българите в чужбина пратиха 110 млн. евро от началото на годината

Българинът станал двойно по-богат за десетилетие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси