Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фед запазва без промяна лихвените проценти

12 юни 2024, 23:50 часа • 1223 прочитания

Федералният резерв на САЩ остави основния си лихвен процент непроменен и предвиди само едно намаление на лихвите през тази година, в сравнение с очакваните три през март. Фед гласува единодушно да запази основния си лихвен процент между 5,25 и 5,50 % и в изявлението си посочи, че е постигнат "скромен" напредък към дългосрочната цел за инфлация от 2%.

Още: Цените на петрола повлияни от намеренията на Фед да не бърза с лихвените понижения

Изявлението подсказва, че представителите на централната банка остават предпазливи по отношение на намаляването на лихвените проценти твърде рано, въпреки публикуваните по-рано в сряда данни за потребителската инфлация, които сочеха забавяне на темпа на нарастване на цените през май. Годишният индекс на потребителските цени (ИПЦ) възлезе на 3,3% през миналия месец, което е с 0,1 процентни пункта по-малко спрямо април и остава без промяна на месечна база, съобщи Министерството на труда. Това беше малко под очакванията.

Още: Фед обяви ще намалява ли скоро лихвите

Заедно с решението си за лихвените проценти Фед актуализира и икономическите прогнози на членовете на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC), които определят лихвените проценти. Политиците понижиха индивидуалните си прогнози за броя на очакваните от тях намаления на лихвените проценти през тази година, като намалиха медианната прогноза за лихвените проценти в края на 2024 г. до средната стойност между 5,00 и 5,25%.

Още: Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

Това означава, че участниците във FOMC очакват само едно намаление с 0,25 процентни пункта преди края на годината, което е с два по-малко, отколкото при последната актуализация през март. Представителите на Фед също така повишиха прогнозите си за инфлацията за 2024 г. и запазиха прогнозите си за растежа непроменени, предава БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес