X
 
 

Излишъкът по бюджета продължава да намалява

518
Излишъкът по бюджета продължава да намалява
Снимка: БГНЕС

Излишъкът по бюджета се свива до 570 млн. лева към края на месец ноември, сочат предварителните данни и оценки на Министерство на финансите. Така към края на единадесетия месец на тази година излишъкът възлиза на 0.4% от прогнозния размер на брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение, месец по-рано излишъкът достигаше 727.7 млн. лева, а към края на септември бюджетът беше на плюс от 1.067 млрд. лева. Това се случва след като на месечна база се отчита дефицит през октомври в размер на 336.4 млн. лева, а по предварителни данни през ноември разходите също ще надминат приходите с близо 160 млн. лева.

Данъчните и осигурителните приходи за ноември 2021 г. отчитат значителен ръст спрямо същия месец на предходната година, като основен принос имат авансовите вноски за корпоративен данък, предвид променения краен срок за подаване на декларациита за промени на авансовите вноски през 2021 година, посочват от финансовото министерство.

Какво ще стане, ако настъпи 2022 година, а България няма държавен бюджет?

България все още няма внесен проект за държавен бюджет за следващата 2022 година. Основна причина за това бяха поредицата от парламента...

От друга страна, разходите също нарастват значително, основно поради по-високите социални плащания, разходи за субсидии, здравноосигурителни плащания и други. Поради тази причина за месеца се очаква превишение на разходите над приходите и дефицит по консолидираната фискална програма (КФП) на месечна база.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към ноември 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 47.790 млрд. лева (94.5 % от актулизирания годишен разчет), като спрямо същия период на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 7.4 млрд. лева на данъчните и неданъчните приходи и ръст на постъпленията от помощи с 0.7 млрд. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към ноември 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 47.220 млрд. лева, което е 85,6 % от годишния разчет. За сравнение, разходите по КФП за същия период на 2020 г. бяха в размер на 39 912,5 млн. лева. Значителният ръст на разходите към ноември 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан, от една страна, с по-ниската база през 2020 г., когато през същия период има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато към ноември 2021 г. тези разходи са съществени, и от друга страна – на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година.

Разходите за пенсии топят бюджетния излишък

Социално-икономическите мерки, като добавките от 120 лева към пенсиите на всички пенсионери, свиват бюджетния излишък на страната. Само...

Разгледани по икономически елементи, най-значително нарастване се отчита при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 1.4 млрд. лв. за добавки към пенсиите на всички пенсионери (в размер на 50 лева за месеците от януари до септември и 120 лева за месеците октомври и ноември).

Наред с това, влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, на максималния размер на пенсията от началото на годината, базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 г., както и увеличението от месец юли 2021 година.

В частта на здравноосигурителните разходи се отчита нарастване, свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредна епидемична обстановка: разходи за медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия в борбата с COVID-19 (допълнително месечно възнаграждение в размер на 1 000 лв.), заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ в размер на 360 лв. и на санитари в размер на 120 лв., и други. Принос за нарастване на разходите за субсидии за нефинансови предприятия имат плащанията по мярката „60/40“, мярката „80/20“, мярката „Запази ме“, мярката „Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки“, администрирана от НАП, и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към ноември 2021 г. от централния бюджет, възлиза на 1.547 млрд. лева, което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Още от ФИНАНСИ:

Банките сменят начина, по който изчисляват лихвите по кредитите в евро

Банкнотите в обращение минаха 24 млрд. лева

Заможните хора у нас платили данъци върху доходите за близо 600 млн. лева

БНБ пуска сребърна монета, посветена на Гоце Делчев

Лорер: ББР е отпуснала 16 кредита за над 14,4 млн. лв.

Кой беше най-активен на местния пазар на ДЦК през миналата година?

Българи с проект за интеграция на криптовалути и MLM

За първи път от десетилетие: Близо 900 000 българи загубиха покупателна способност

БФБ и Aтинската фондова борса се споразумяха за развитие на български деривати

Отпускат ли кредити за пенсионери?

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com