Лихвите по кредити и депозити ще растат до началото на 2024 година, прогнозира БНБ

8306
Лихвите по кредити и депозити ще растат до началото на 2024 година, прогнозира БНБ
Снимка: БГНЕС

Лихвите по кредити и депозити у нас ще нарастват през цялата настояща година, като се очаква да достигнат най-високите си стойности в края на 2023 година и началото на следващата 2024 година, след което да останат на достигнатите по-високи нива. Това прогнозират от Българската народна банка в редовното си тримесечно издание „Макроикономическа прогноза”, публикувано на официалния сайт на институцията.

БНБ очаква повишението на лихвените проценти у нас да се засили през настоящата 2023 година в контекста на очакваното допълнително затягане на паричната политика от страна на Европейската централна банка. През 2024 година лихвите обаче няма да тръгнат надолу, а ще останат на достигнатите по-високи нива, сочи прогнозата.

„Въз основа на пазарните очаквания за по-нататъшно затягане на паричните условия в еврозоната очакваме започналата тенденция към покачване на лихвените проценти по кредитите и депозитите да се засили и те да достигнат най-високите си стойности в края на 2023 г. и в началото на 2024 г., след което да се стабилизират на достигнатите нива.”, посочват от БНБ.

Централната банка отчита, че повишението на лихвите по кредити и депозити у нас през миналата 2022 година е било сравнително слабо, заради значителната ликвидност в родната банкова система. От друга страна, затягането на паричната политика на ЕЦБ има пряко отношение към монетарните условия в България, поради наличието на валутен борд, което е провокирало скок на лихвените проценти на междубанковия паричен пазар у нас.

Ръст на лихвите по кредитите за граждани и бизнес

Лихвите по кредитите за граждани и бизнес изпратиха 2022 година с повишение, като най-сериозен ръст се отчита при заемите за потреблени...

„Режимът на паричен съвет в България предполага сравнително бързо предаване на паричната политика на ЕЦБ към монетарните условия в страната. Предприетите от ЕЦБ повишения на основните лихвени проценти в еврозоната през втората половина на 2022 г. се отразиха в съществено покачване на лихвените проценти на междубанковия паричен пазар в България от края на третото тримесечие на годината.”, пише в прогнозата.

Очакваното повишение на лихвите ще забави темпа на растеж в кредитирането, посочват от БНБ.

„В съответствие с очакваното повишение на лихвените проценти по кредитите през прогнозния период предвиждаме растежът на кредита както за домакинствата, така и за нефинансовите предприятия да се забави спрямо сравнително високите темпове, наблюдавани през 2022 г. За по-ниското нарастване на кредита за частния сектор през 2023 г. влияние ще оказват и прогнозираното отслабване на инфлационния натиск, както и забавянето на растежа на частното потребление и слабата инвестиционна активност на фирмите, която не е свързана със съфинансиране и грантове по НПВУ (Национален план за възстановяване и устойчивост, бел. ред).”, прогнозират от БНБ.

Потенциален ограничаващ ефект върху кредитната активност може да имат и обявените от БНБ повишения на антицикличния капиталов буфер за банките, опериращи у нас, до 1.5% в сила от 1 януари 2023 година и 2.0% в сила от 1 октомври 2023 година, става ясно от документа.

От гледна точка на депозитите, БНБ очаква високият темп на растеж да се запази при спестяванията на домакинствата, но не и при фирмите.

Жилищното кредитиране забави минимално растежа в края на 2022 г.

Жилищното кредитиране у нас забавя минимално темпа на растеж в края на 2022 година, сочат данните на Българската народна банка. Заемит...

„Прогнозираното повишение на лихвените проценти по депозитите и продължаващото нарастване на реалния разполагаем доход на домакинствата ще допринасят за запазване на сравнително висок темп на растеж на депозитите на неправителствения сектор в банковата система през прогнозния период. Същевременно очакваното забавяне на темпа на увеличение на печалбите на фирмите в секторите, свързани с производство и разпределение на енергийни продукти, ще оказва влияние за по-бавно нарастване на депозитите на нефинансовите предприятия.”, посочват от БНБ.

БНБ очаква минимален ръст на Българската икономика през тази година

БНБ очаква брутният вътрешен продукт на България в реално изражение да нарасне с минималните 0.4% през настоящата 2023 година и с 3.2% през следващата 2024 година, става ясно от макроикономическата прогноза на институцията. Централната банка повишава прогнозата си за тази година спрямо предходното издание на редовния си бюлетин с 0.3 процентни пункта, но ревизира надолу очакванията за догодина с 0.2 процентни пункта.

За 2022 година БНБ очаква ръст на БВП на България с 3.4%, което е повишаване на прогнозата с 0.6 процентни пункта.

"През 2022 г. очакваме реалният БВП на България да отчете растеж от 3.4%, който ще се определя най-вече от нарастването на частното потребление и натрупването на запаси от суровини, материали и готови продукти в икономиката. През 2023 г. очакваме растежът на реалния БВП да се забави съществено до 0.4%, което ще се определя най-вече от преминаването от положителен към отрицателен принос на изменението на запасите в икономиката.", посочват от БНБ.

Спестяванията на домакинствата достигнаха 72 млрд. лева

Спестяванията на домакинствата в българската банкова система не спират да нарастват, достигайки рекордни измерения в края на 2022 годин...

"Очакваме растежът на икономическата активност да се ускори до 3.2% през 2024 г., което ще се дължи главно на формирането на нисък положителен принос на нетния износ поради възстановяването на растежа на износа на стоки.", става ясно от прогнозата.

Централната банка прогнозира годишната инфлация, измерена чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени, да се забави сериозно през тази и следващата година, достигайки в края на разглежданите период периоди съответно до 4.2% и 3.3%.

"Прогнозата за годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), е тя да се забави до 4.2% в края на 2023 г. под влияние на допусканията за низходяща динамика на цените в евро на петрола и храните на международните пазари. Средно за годината очакваме инфлацията да възлезе на 7.0%, като в краткосрочен план натискът върху производствените цени, произтичащ от фактори, като реализиралите се увеличения на цените на суровините и недостига на предлагане и на работна ръка, ще продължи да се отразява върху потребителските цени.", пишат от БНБ.

"Административно определяните цени също се очаква да имат сравнително висок положителен принос за общата инфлация в края на 2023 г., главно поради включените в прогнозата повишения на цените на ВиК услугите, на природния газ и увеличението на акциза на тютюневите изделия. Прогнозираме инфлацията в края на 2024 г. да се забави до 3.3%, следвайки низходящата динамика на цените на храните и енергийните суровини на международните пазари.", прогнозират от Централната банка.

Годишната инфлация според ХИПЦ в края на 2022 година възлиза на 14.3%, сочат данните на Националния статистически институт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com