Най-големият богаташ на света вече не е Мъск

2438
Най-големият богаташ на света вече не е Мъск
Снимка: Getty Images

Бернар Арно, създател на модната империя "Луи Вюитон Моет Хенеси" (LVMH /Louis Vuitton Moët Hennessy, притежаваща също търговски бранд за едни от най-популярните видове шампанско в света), изпревари Илон Мъск и вече е най-богатия човек в света.

Според последната засега обновяване на популярната класация на "Форбс" (Forbes) "милиардери в реално време" нетното състояние на Арно вече възлиза на изумителните 207,6 млрд. долара (191,5 млрд. евро). Така той е пред Мъск, който има 204,7 млрд. долара (188,74 млрд. евро).

Още: Как Швейцария ухажва свръхбогаташите

Парите валят за Арно

Миналата седмица Арно отбеляза изключително увеличение на богатството си: на 26 януари нетното му състояние нарасна с 22,7 млрд. долара (20,9 млрд. евро) само за един ден т.е. увеличение с над 12%. За разлика от него, състоянието на Илон Мъск намаля с 18 млрд. долара (16,6 млрд. евро) през предходния ден, което съответства на 8,1% намаление на нетното му състояние, пише БТА по информация на Euronews.

Този обрат подчертава различното развитие на техните бизнес империи.

LVMH, групата за луксозни стоки, ръководена от Арно, се радва на рекордно добра 2023 година. Със своето престижно портфолио от марки, включващо известни марки като Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi и Tiffany&Co, конгломератът отбеляза забележителен скок в продажбите, достигайки впечатляващите 86,2 млрд. евро оборот за цялата година.  Това представлява значителен ръст от 13% в сравнение с данните за 2022 г. и значително надхвърля прогнозираните от анализаторите 85,74 млрд. евро.

Още: Топ 10 на най-богатите семейства в света

Най-силен ръст на продажбите в рамките на LVMH се наблюдава в сектора на селективната търговия на дребно, който регистрира забележително увеличение от 25% в сравнение с предходната година. Това увеличение се дължеше на отличните резултати на Sephora и на растежа на веригата за луксозни туристически стоки DFS, който беше благоприятстван от възстановяването на международните пътувания.

Брутната печалба на LVMH достигна 59,28 млрд. евро, което представлява увеличение от 9,4%, а нетната печалба се повиши до 15,2 млрд. евро, което представлява увеличение от 8% в сравнение с 2022 г.

Бернар Арно даде предпазлива, но оптимистична прогноза: "Макар да оставаме бдителни в настоящия контекст, ние навлизаме в 2024 г. с увереност, подкрепени от нашите изключително желани марки."

В пандемията: Бил Гейтс, Марк Зукърбъг, Илон Мъск, Джеф Безос и доста други богатеят

Френският милиардер също така изрази очакване, че 2024 г. ще бъде вдъхновяваща и изключителна година, като изтъкна участието на LVMH в Олимпийските и Параолимпийските игри през 2024 г. в Париж.

Положителните настроения около LVMH бяха отразени в представянето на акциите на LVMH, които нараснаха с 12,81% до 773,10 евро след съобщението. Този значителен ръст беше най-големият еднодневен скок от октомври 2008 г. насам и изстреля Арно на върха на световната класация за богатство.

Още: Над 15 хил. милионери ще напуснат Русия през 2022, вижте къде ще се насочат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Финансовото министерство: Фискалният резерв е близо 12 млрд. лв.

Гражданска организация: Депутатите лишиха 15 хиляди души с тежки увреждания от великденски добавки

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com