Нови правила за криптоактивите: ЕС ще следи изкъсо всички техни трансфери

3141
Нови правила за криптоактивите: ЕС ще следи изкъсо всички техни трансфери
Снимка: iStock

Европейският парламент одобри първите правила на ЕС за проследяване на трансфери на криптоактиви, предотвратяване на изпирането на пари, както и общи правила за надзор и защита на клиентите.

В четвъртък евродепутатите одобриха с 529 гласа "за", 29 "против" и 14 "въздържал се" първия законодателен акт на ЕС за проследяване на трансфери на криптоактиви като биткойни и токени за електронни пари. Текстът има за цел да гарантира, че криптопреводите, както е при всяка друга финансова операция, винаги могат да бъдат проследени и подозрителните трансакции да бъдат блокирани.

Криптовалутите пак набират скорост

Пазарите на криптовалута регистрираха покачване днес, пренебрегвайки намеренията на американското правителство да наложи по-строга регу...

Така нареченото "правило за пътуване", което вече се използва в традиционните финанси, в бъдеще ще обхваща и трансферите на криптоактиви. Информацията за източника на актива и неговия получател ще трябва да "пътува" заедно с трансакцията и да се съхранява от двете страни на трансфера.

Законът ще обхване и трансакциите над 1000 евро от т.нар. самостоятелно хоствани портфейли - т.е. адрес на портфейл за криптоактиви на частен потребител - когато те взаимодействат с хоствани портфейли, управлявани от доставчици на услуги за криптоактиви. Правилата не се прилагат за трансфери от лице на лице, извършвани без доставчик или между доставчици, действащи от свое име.

С 517 гласа "за", 38 "против" и 18 "въздържал се" пленарната сесия даде окончателно зелена светлина и на новите общи правила за надзора, защитата на потребителите и екологичните гаранции на криптоактивите, включително криптовалутите (MiCA). Законопроектът включва предпазни мерки срещу манипулиране на пазара и финансови престъпления.

MiCA ще обхваща криптоактиви, които не са регулирани от съществуващото законодателство в областта на финансовите услуги. Основните разпоредби за лицата, които емитират и търгуват с криптоактиви (включително токени за референтни активи и токени за електронни пари), обхващат прозрачността, оповестяването, разрешаването и надзора на сделките. Потребителите ще бъдат по-добре информирани за рисковете, разходите и таксите, свързани с техните операции. Освен това новата правна рамка ще подкрепи интегритета на пазара и финансовата стабилност, като регулира публичното предлагане на криптоактиви.

Защо Мъск смени логото на Twitter и как с това вдигна цената на криптовалута?

Илон Мъск отново развихри въображението си и потребителите на Twitter осъмнаха с ново лого на началната страница. Традиционната синя пт...

Договореният текст включва мерки срещу манипулирането на пазара и за предотвратяване на изпирането на пари, финансирането на тероризма и други престъпни дейности. За да се противодейства на рисковете от изпиране на пари, Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) следва да създаде публичен регистър за неотговарящите на изискванията доставчици на услуги за криптоактиви, които извършват дейност в ЕС без разрешение.

За да се намали високият въглероден отпечатък на криптовалутите, значимите доставчици на услуги ще трябва да оповестяват потреблението си на енергия.

Сега текстовете ще трябва да бъдат официално одобрени от Съвета на ЕС, преди да бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС. Те ще влязат в сила 20 дни по-късно. С приемането на този законодателен акт Европарламентът отговаря на очакванията на гражданите за определяне на гаранции и стандарти за използването на блокчейн технологията от Конференцията за бъдещето на Европа.

ОЩЕ: В свят като на Nexo: Криптовалута, криптобанка, блокчейн - що е то? (ВИДЕО)

Екстрадираха в САЩ българка - шеф на отдел в схемата на Ружа Игнатова

Българката Ирина Дилкинска е била екстрадирана в САЩ от властите ни на 20 март, а там ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com