Пласираха нов държавен дълг за 300 млн. лева

3007
Пласираха нов държавен дълг за 300 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Министерство на финансите пласира нов държавен дълг за 300 млн. лева на аукцион, проведен на 9 май тази година, съобщават от финансовото ведомство. Страната ни предложи на вътрешния пазар 3.5-годишни държавни ценни книжа, деноминирани в лева, с падеж 17.05.2025 година. По време на търга бяха пласирани успешно ДЦК за 300 млн. лева съвкупна номинална стойност, като среднопретеглената годишна доходност по новия дълг възлиза на 1.33%.

Общият размер на подадените поръчки достигна 460 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 1.53, пише в съобщението. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 78 базисни точки. Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките с 47.6 %, следвани от пенсионни фондове – 34.9 %, гаранционни фондове – 10.0 %, застрахователни дружества – 6.7 %, и инвестиционни посредници – 0.8%.

Теглим нов дълг за 300 млн. лева след празниците

Правителството ще проведе аукцион за пласирането на нов държавен дълг в размер на 300 млн. лева веднага след празниците, става ясно от ...

Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 95.82 лв. на 100 лв. номинал, става ясно от съобщение на Българската народна банка. Съгласно взетото от Министерството на финансите решение, бяха одобрени поръчки в размер на 300 000 000 лева номинална стойност, в т.ч. несъстезателни поръчки в размер на 60 000 000 лева, пише в съобщението на БНБ. Лихвите по новия дълг се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

Доходността по дълга продължава да расте. За сравнение, на 11 април тази година, страната ни пласира ДЦК за 500 млн. лева от същата емисия, която бе преотворена на последния аукцион от 9 май. Средната годишна доходност тогава бе 0.88% или с 0.45 процентни пункта по-ниска.

След последния аукцион, пети за тази година (четири успешни и един неуспешен), новият дълг от началото на 2022 г. набъбна до 1.8 млрд. лева. Според Закона за държавния бюджет, страната ни може да поеме нов дълг от не повече от 7.3 млрд. лева през тази година. При актуализация на бюджета, нещо, което управляващите заявиха, че готвят, заложеният праг може да претърпи изменение.

Още: Държавният дълг ще нарасне с 23 млрд. лева за четири години

Министерство на финансите погаси външен дълг за 2.5 млрд. лева

Министерството на финансите погаси седемгодишна емисия еврооблигации с падеж 26.03.2022 година, съобщават от пресцентъра на финансовото...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com