Правят оценка за състоянието на капиталовия пазар у нас

1405
Правят оценка за състоянието на капиталовия пазар у нас
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Министерството на финансите стартира два проекта, свързани с финансовите пазари у нас. Първият цели изготвяне на анализ на българския капиталов пазар, докато вторият проект е свързан със създаване на регулаторна рамка за изпълнение на инструментите за хеджиране, съобщават от пресцентъра на ведомството.

През последните години развитието на капиталовите пазари е приоритет, както на европейско така и на национално ниво, тъй като за да се постигне наистина единен европейски капиталов пазар, националните пазари също трябва да се развиват, пише в съобщението.

Целта на проекта е да се изготви анализ на текущото състояние на българския капиталов пазар. Работата по проекта включва идентифициране на пречките пред развитието на българския капиталов пазар; сравнението му с капиталовите пазари на държави от Централна и Източна Европа (benchmarking); изготвяне на препоръки за преодоляване на идентифицираните по време на анализа пречки пред развитието на пазара.

Анализът на състоянието на българския капиталов пазар и препоръките, които ще бъдат изготвени, ще бъдат представени и обсъдени с пазарните участници и след приключване на проекта ще бъдат използвани за база за дискусия за изготвяне на Стратегия за развитие на капиталовия пазар в България.

Проектът е с продължителност 18 месеца (до м. май 2023 г.) и ще се осъществява с финансиране от Европейския съюз, чрез Програмата за подкрепа на структурните реформи, в сътрудничество с Генерална Дирекция „Подкрепа на структурните реформи“ на Европейската комисия (DG REFORM) със съдействието на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Вторият проект е за създаване на „Правна и регулаторна рамка за изпълнение на инструментите за хеджиране (Приключващото нетиране за деривати и репо-сделки)“ (Close-out Netting for Derivatives and Repo).

БФБ и Aтинската фондова борса се споразумяха за развитие на български деривати

България е единствената държава членка на ЕС, която не е приела цялостна законодателна уредба за приложимостта на приключващото нетиране във връзка с рамковите договори за сделки с деривати и сделките за финансиране с ценни книжа. Това причинява правна несигурност при сделките с деривати и сделките за финансиране с ценни книжа и възпрепятства тяхното използване.

Техническата помощ, която ще бъде осигурена чрез този проект, ще се изразява в:

• Анализ на съществуващите условия (нормативни и търговски) за валидност и приложимост на хеджиращи инструменти;

• Изготвяне на концепция с препоръки относно необходимите нормативни промени за създаване на адекватна на съвременните нужди на финансовите пазари правна рамка за приключващото нетиране, които се очаква да бъдат под формата на нов закон и/или изменения на съществуващото законодателство в областта на финансовите услуги и несъстоятелността;

• Дискусии със заинтересовани страни, публични и частни, за рисковете и ползите от предложената правна рамка за приключващото нетиране;

• Изготвяне на законопроект за приключващото нетиране;

• Общи насоки относно обхвата на съответните подзаконови нормативни актове, необходими за практическото прилагане на правната рамка за приключващото нетиране;

• Запознаване на заинтересованите страни с новата правна рамка за приключващото нетиране на целеви семинари и/или образователни събития.

Проектът е с продължителност 12 месеца, ще се осъществява с финансиране от Европейския съюз, чрез Програмата за подкрепа на структурните реформи, в сътрудничество с Генерална Дирекция „Подкрепа на структурните реформи“ на Европейската комисия (DG REFORM) и със съдействието на Европейската банка за възстановяване и развитие със съдействието на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com