Украйна иска да се конфискуват замразени руски активи, ЕС смята, че е незаконно

2465
Украйна иска да се конфискуват замразени руски активи, ЕС смята, че е незаконно
Снимка: iStock

Киев подготвя "честен" механизъм, който ще позволи да се конфискуват до 500 млрд. долара от замразените от Запада руски активи. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал в сряда.

Само че според документ, цитиран от Bloomberg, Европейският съюз е преценил, че не може законно да конфискува изцяло замразените руски активи. Вместо това блокът се фокусира върху временното им използване.

Великобритания с условие към Русия, за да ѝ върне замразените активи

Великобритания вероятно ще държи замразени руските държавни активи известно време след края на войната в Украйна. И със сигурност, дока...

В доклада се казва, че ЕС се спира на два варианта, докато продължава да проучва как би могъл да използва замразените активи на Руската централна банка на стойност над 200 млрд. евро и да ги насочи към Украйна. Голяма част от средствата се намират в гиганта в областта на разплащането ("сетълмента") Euroclear Ltd., където до първото тримесечие на тази година те са генерирали близо 750 млн. евро.

Очаква се блокът да поиска мандат за работа по тази политика от лидерите на ЕС, когато те се срещнат в Брюксел следващата седмица.

Работна група на ЕС за използването на руските резерви, замразени по силата на санкциите, обсъжда как да събере информация и оценява възможностите съгласно правото на ЕС и международното право. Нейните членове не виждат "надежден правен път, който да позволява конфискация на замразени или обездвижени активи само въз основа на това, че тези активи са под ограничителни мерки на ЕС", заключава тя. Вместо това се подкрепя насочването на извънредните печалби от инвестициите към Украйна.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг призова за предпазливост. "Напълно разбирам емоционалността на дебата и това, че казваме, че трябва да се сдобием с тези активи, но ние сме правови държави. Ние защитаваме международен ред, основан на правила", каза той пред Bloomberg. "Така че каквото и да правим в това начинание, то трябва да бъде абсолютно непробиваемо. То може да бъде оспорено пред европейски или американски съдилища. Ако някое от тези действия бъде отменено от съдия, това ще бъде дипломатическа и икономическа катастрофа".

Кипър е замразил руски активи за 1.2 млрд. евро, в предишни данни станала грешка

В Кипър са замразени около 1,2 млрд. евро руски активи, управлявани от регистрирани на местно равнище компании, съгласно наложените сан...

Според запознати, цитирани от Yahoo! Finance, няколко големи световни банки се опасяват, че присвояването на руските активи може да накара Москва да предприеме ответни мерки. Русия би могла да затрудни чуждестранните банки и това да засегне местните им служители, заяви ръководител на една от банките. Друг каза, че неговата банка не лобира пряко, но по принцип е против конфискацията от страна на ЕС.

В документа на ЕС се посочват значителни правни пречки пред един от двата варианта, които блокът проучва - временно използване на ликвидните активи на Руската централна банка. С други думи - инвестиране на активите и насочване на приходите към Украйна.

Работната група на ЕС предпочита втория вариант - т.нар. извънредна вноска. Фирмите с руски авоари, които генерират големи печалби от инвестирането им, може да бъдат задължени да прехвърлят значителна сума на ЕС. Това би могло да намали правния риск за блока, тъй като ЕС няма да ги управлява.

Представители на ЕС казват, че този модел няма да повлияе на финансовата стабилност, ще запази бизнес моделите на участващите фирми и ще бъде справедлив от гледна точка на данъчното облагане. Също така няма да окаже влияние върху правното положение на активите.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда в речта си на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лондон, че блокът ще излезе с предложение за използването на тези авоари преди лятната си ваканция в средата на юли.

Над 8 млрд. долара от активите на руската централна банка са в Швейцария

Общо 7,4 млрд. швейцарски франка (8,3 млрд. долара) от резервите и активите на руската централна банка се държат в Швейцария, съобщи ми...

ОЩЕ: Неофициално: ЕЦБ предупреди ЕК да не дава печалби от замразени руски активи на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com